Općina Gradačac
0

Gregorian traži dosljednu primjenu ustava i zakona

FENA
Vršitelj dužnosti visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian uputio je danas pismo ministru pravde Federacije BiH Feliksu Vidoviću u kojem izražava zabrinutost zbog mogućeg kršenja Ustava i zakona te neprovođenja naputaka visokog predstavnika od 16. prosinca prošle godine u općini Gradačac.

U tom naputku visoki predstavnik Miroslav Lajčak zahtijevao je od nadležnih federalnih i županijskih ministara pravde te lokalnih dužnosnika, obvezno poštivanje ustavnih odredbi o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih prilikom konstituiranja lokalne vlasti.

Kako Ustav Federacije BiH kao i Lajčakov naputak, po mišljenju hrvatskih predstavnika u općini Gradačac, nije ispoštovan jer su za općinskog načelnika i predsjedavajućeg Općinskog vijeća izabrani čelnici iz jednog, bošnjačkog naroda, oni su o svemu upoznali relevantne domaće i međunarodne faktore.

"Imajući na umu dopis visokog predstavnika od 16. prosinca 2008. godine, izuzetno sam zabrinut zbog tvrdnji da odredbe koje se navode u ovom dopisu nisu ispoštovane. Stoga bih vas ljubazno zamolio da, sukladno svojim ovlastima i obvezama da se pridržavate Ustava, razmotrite ovo pitanje i osigurate primjenu Ustava i zakona u ovom slučaju i svim sličnim slučajevima u Federaciji BiH", stoji u pismu vršitelja dužnosti visokog predstavnika u BiH Raffi Gregoriana.