BiH
0

Gregorian sutra u posjeti Srebrenici

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian u subotu će posjetiti Srebrenicu gdje će se sastati s predstavnicima udruženja povratnika i predstavnicima općinskih vlasti u tome gradu.

Ova posjeta je prilika da se razgovara o nizu mjera koje će pomoći da se stvori održiv proces povratka i bolji uvjeti za život u tom području. OHR pozdravlja obećanje koje su dale entitetske i kantonalne vlade kao i Parlament BiH da će osigurati veću pomoć Srebrenici.

Gregorian podsjeća kako je veoma važno da se ova pomoć potroši ciljano i transparentno, uzimajući u obzir želje lokalnog stanovništva u tome području.

"Koliko će se život povratnika poboljšati, ne zavisi samo o povećanom finansiranju, već i o unapređenju saradnje između različitih nivoa vlasti kako bi osigurali bolje socijalne, penzione i zdravstvene usluge povratnicima", kazao je prvi zamjenik visokog predstavnika.

Prvi zamjenik smatra da se najbolji rezultati za građane i porodice žrtava mogu ostvariti samo uz kvalitetniju implementaciju postojećih propisa te ako najviši organi vlasti u BiH podrže njihovo usklađivanje.

On je istakao da vlasti u BiH, a posebno u RS-u, moraju dodatno posvetiti pažnju stvaranju sigurnog okruženja u Srebrenici i detaljno istražiti navode o mogućoj umiješanosti policijskih službenika i drugih javnih zvaničnika u ratne zločine te ubrzati proces traženja nestalih osoba i identifikacija.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira 23. marta su zatražili od OHR-a da formira grupu za procjenu stanja u Srebrenici u čijem sastavu su svi relevantni međunarodni faktori u BiH.

Ova grupa, kojom predsjedava viši zamjenik visokog predstavnika Peter Bas-Backer, ima zadatak da preispita međunarodnu pomoć uloženu u područje Srebrenice te mjere koje su poduzeli domaći organi vlasti kako bi poboljšali uvjete za život u Srebrenici i oko nje.

Grupa se do sada sastala dva puta, uključujući sastanak održan u četvrtak.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Christian Schwarz-Schilling u narednim danima će se sastati s predstavnicima četiriju udruženja žena Srebrenice i Podrinja kako bi razgovarali o dodatnoj pomoći koja je obećana te njenoj namjeni, saopćeno je iz OHR-a.