BiH
0

Gregorian: Služba za poslove sa strancima ima ključnu ulogu u liberalizaciji viznog režima

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian danas je tokom posjete novom sjedištu Službe za poslove sa strancima BiH u Sarajevu pozvao državne organe da osiguraju sve potrebne resurse za njen rad, naglasivši da je ova služba mala po veličini, ali ogromna po važnosti.

Nakon razgovora s rukovodstvom Službe, Gregorian je iskazao podršku u njenom radu, istaknuvši da ova služba ima ključnu ulogu u procesu liberalizacije viznog režima i općenito evroatlantskom putu BiH.

On je kazao da Služba za poslove sa strancima, zajedno s MVP-om BiH koje je u inozemstvu odgovorno za izdavanje viza, "prva linija odbrane protiv onih ljudi koji žele ući u BiH da bi joj naškodili".

Gregorian je stoga naglasio da je ovoj službi potrebno osigurati potrebne resurse za rad, uključujući sredstva za kadrovsko popunjavanje te podsjetio da i partneri u njenom poslu moraju obavljati svoj dio posla.

-Ukoliko Služba ne bude imala sve resurse za rad, onda se ni liberalizacija viznog režima ne može tako brzo ispuniti, upozorio je Gregorian.

Pozdravio je stupanje na snagu Zakona o boravku i kretanju stranca i azilu, koji je ovoj službi dao ovlasti za efikasan rad, a što je i jedan od kriterija Vijeća za implementaciju mira za tranziciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU.

Ukazao je i na što hitniju potrebu rješavanja pitanja državne imovine, kao još jednog uvjeta za vlasti BiH, navodeći da i ova služba pokazuje zašto je bitno ispuniti i ovaj cilj.

Direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić kazao je da ova služba kao jedna od relativno novih sigurnosnih agencija ima značajnu ulogu i odgovornost u sigurnosnom smislu.

On je naglasio da je bitno da se upravljanje migracijama vrši na kvalitetan i efikasan način te ukazao na značaj razvoja i jačanja kapaciteta Službe. Naveo je da je nužno osposobiti sistem u ovoj oblasti da bi se spriječila svaka zloupotreba i ugrožavanje nacionalne sigurnost BiH.