BiH
0

Gregorian se susreo s Knutom Vollebaekom

FENA
Vršilac dužnosti visokog predstavnika Raffi Gregorian sastao se danas u Sarajevu s Knutom Vollebaekom, visokim komesarom OSCE-a za nacionalne manjine. Kako je saopćeno iz OHR-a, sastanak je bio fokusiran na trenutnu političku situaciju u BiH s posebnim akcentom na provedbu zadataka koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira i status nacionalnih manjina u BiH.
  • Više od decenije nakon završetka rata Bosna i Hercegovina je još uvijek podijeljena po etničkim linijama. Podjele stvaraju i održavaju političari koji potiču strahove i nepovjerenje kako bi dobili glasove unutar "njihove" etničke grupe. Stvaranje tenzija i atmosfere sumnje podriva postignuća Daytonskog mirovnog sporazuma i stabilnost BiH, istaknuo je Gregorian.

Vršilac dužnosti visokog predstavnika je pozvao bh. političare da se ozbiljno fokusiraju budućnost zemlje u EU i NATO-u.

  • Moraju početi stvarati atmosferu dijaloga i kompromisa, rekao je Gregorian, dodajući da su evroatlantske integracije najbolji način za rješavanje sukoba iz prošlosti i osiguranje da se svi građani u ovoj zemlji osjećaju da su kod kuće.

Kako je istaknula Venecijanska komisija Vijeća Evrope, građani BiH koji se ne identificiraju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda ne uživaju puna izborna prava. Ovo je posebno očito kada su u pitanju izbori za Predsjedništvo i Dom naroda.

Pored toga, Zakon o nacionalnim manjinama se ne poštuje u potpunosti.

  • Zakonodavni okvir BiH štiti interese konstitutivnih naroda dok su manjinske grupe u BiH generalno zapostavljene. Manjinske zajednice u BiH su nepovoljnom položaju, nisu u istoj ravni s konstitutivnim narodom, zaključio je vršilac dužnosti visokog predstavnika Gregorian.