{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gregorian se sastao sa Erlerom

F
10.3.2009. u 18:04
0
0
Gregorian se sastao sa Erlerom
0
Gregorian se sastao sa Erlerom
Vršilac dužnosti visokog predstavnika Raffi Gregorian se danas sastao s državnim ministrom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Gernotom Erlerom.
Vršilac dužnosti visokog predstavnika je informirao Erlera o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i ispunjavanju uslova koje je Vijeće za implementaciju mira definiralo u vezi s tranzicijom Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU.

- Protekle dvije godine obilježila je negativna retorika kojom se osporavao Dejtonski mirovni sporazum i suverenitet BiH, izjavio je vršilac dužnosti visokog predstavnika. U takvim okolnostima postizanje napretka bilo je teško i sporo. Uprkos ovakvoj klimi, politički lideri su uspjeli postići napredak u ostvarivanju ciljeva i uslova za zatvaranje OHR-a. Sada smo u fazi u kojoj je ustavni amandman u vezi Brčko Distrikta u parlamentarnoj proceduri i moguće je da će biti usvojen krajem ovog mjeseca. Ovaj amandman ima širokoutemeljenu podršku bosanskohercegovačkih političara i međunarodne zajednice, rekao je Gregorian.

Istakao je da BiH treba ispuniti sve ciljeve i uslove koje je utvrdilo Vijeće za implementaciju mira da bi moglo doći do zatvaranja OHR-a i tranzicije u EUSR.

- Sada je potrebno postići napredak u pronalaženju održivog rješenja za pitanje državne imovine. Takođe je potrebno da Bosna i Hercegovina i njene institucije funkcioniraju na odgovarajući način ukoliko BiH želi ostvariti svoje euroatlantske aspiracije, zaključio je Gregorian, saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: