BiH
0

Gregorian regulirao rad osiguravajućih društava

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian izdao je danas nalog supervizora o primjenljivosti zakona entiteta kojima se reguliše osnivanje, nadzor, poslovanje i upravljanje osiguravajućim društvima i obavezno osiguranje u Distriktu Brčko.

Ovaj nalog je dopuna Naloga supervizora od 4. augusta 2006. godine kojim se ukidaju entitetski zakoni na području Distrikta Brčko i proglašava prestanak pravnog značaja međuentitetske granice u Distriktu.

Pošto su nalogom supervizora od 4. augusta 2006. ukinuti zakoni entiteta, a Distrikt nije donio svoje zakone kojima se reguliše oblast osiguranja, ova oblast poslovanja je postala neregulirana u Distriktu Brčko.

Osiguravajuća društva ne mogu obavljati svoju djelatnost ukoliko nisu registrovana i nadzirana od agencije za osiguranje. Mogućnost osnivanja agencije za osiguranje u Distriktu je razmatrana i procijenjena kao nepotrebno i neproporcionalno opterećenje za resurse Distrikta.

Stoga je supervizor Gregorian odlučio da će entitetski zakoni i propisi iz oblasti osiguranja biti na snazi u Distriktu dok ih Skupština Distrikta Brčko ne stavi van snage svojom odlukom ili zakonskim aktom.

Kao rezultat ovog naloga supervizora, nadzor nad filijalama osiguravajućih društava koja obavljaju svoju djelatnost u Distriktu će nastaviti da vrši entitetska agencija za osiguranje koja ih je registrovala, a osiguravajuća društva sa sjedištem u Distriktu Brčko će biti slobodna da odaberu entitetsku agenciju za osiguranje kod koje žele da se registruju. Kada se registruju, nadzor nad njihovim poslovanjem će vršiti ta entitetska agencija.