BiH
0

Gregorian razgovarao sa Ćamilom Durakovićem

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian danas se u Sarajevu susreo sa predsjednikom Inicijativnog odbora za posebni status Srebrenice Ćamilom Durakovićem.

Razgovarano je o planovima OHR-a da ove sedmice organizira sastanak visokih zvaničnika iz vlada oba entiteta i BiH, na kojem bi se pripremio sastanak koji će sljedeće sedmice održati visoki predstavnik a kome će prisustvovati sva relevantna tijela koja se bave poboljšanjem uslova u Srebrenici, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling prošle sedmice je najavio da namjerava okupiti bh. političke lidere i sve relevantne institucije kako bi se utvrdili praktični koraci koji se moraju poduzeti da bi se ubrzao proces koji vodi do pravde, osigurao održivi povratak, te poboljšao kvalitet života u Srebrenici i okolini.

Poboljšanjem uvjeta u Srebrenici organi vlasti će dati prvi odgovor na ogromnu i goruću obavezu koju imaju prema žrtvama genocida, navodi se u saopćenju.

"Srebrenica je poseban slučaj i ona mora ostati na vrhu prioriteta organa vlasti", rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika.

"Moramo osigurati da politički lideri u BiH budu svjesni posebne obaveze koju imaju prema Srebrenici, osobito kada je riječ o pravdi i sigurnosti" dodao je.

Gregorian i Duraković su razgovarali i o sigurnosti građana Srebrenice koji trenutno žive u šatorskom naselju u Sarajevu kao i onih koji su ostali u Srebrenici.

"Oni koji su počinili zločine ne mogu ostati na slobodi, obruč se mora zatvoriti", rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika.

Vezani članci