BiH
0

Gregorian pozdravio imenovanje genarala Milojčića

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian odao je danas priznanje generalu Sifetu Podžiću na doprinosu Oružanim snagama (OS) BiH te pozdravio imenovanje generala Miladina Milojčića na mjesto novog načelnika Zajedničkog štaba.

“Kao prvi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general Podžić je nadgledao transformaciju bivših entitetskih vojski u profesionalnu, jedinstvenu vojnu snagu kompatibilnu sa NATO savezom i u skladu sa zahtjevima i potrebama 21. stoljeća”, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.

Istakao je da su za vrijeme mandata Podžića, OS BiH postale uspješan učesnik u međunarodnim sigurnosnim misijama, pomogle su BiH da u 2006. godini uđe u program NATO saveza Partnerstvo za mir, te da ove godine taj proces dobije status “intenziviranog dijaloga.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Gregorian odao je priznanje general pukovniku Sifetu Podžiću za sve uspjehe, nakon završetka njegovog mandata na mjestu načelnika Zajedničkog štaba, u skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH. Kao načelnik Zajedničkog štaba, general Podžić je bio vojni savjetnik u Komisiji za reformu odbrane 2005. godine, kojom su predsjedavali dr. Gregorian i prvi ministar odbrane BiH Nikola Radovanović.

General Miladin Milojčić zamijenio je Podžića na mjestu načelnika Zajedničkog štaba, nakon što je obavljao funkciju zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za resurse.

“General Milojčić je cijenjeni kolega i prijatelj još od vremena kada smo zajedno radili na reformi odbrane u 2005. i 2006. godini. Znam da će on izvrsno obavljati posao načelnika Zajedničkog štaba i očekujem da će BiH u periodu njegovog mandata dobiti Akcioni plan za članstvo u NATO-u”, rekao je Raffi Gregorian, saopćeno je danas iz OHR-a.