BiH
0

Gregorian: Od vlasti BiH zavisi kada će biti ukinut OHR

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian izjavio je danas u Banjoj Luci da odluku o zatvaranju OHR-a donosi Vijeće za implementaciju mira na osnovu ispunjenih pet uvjeta i dva cilja, a što je obaveza domaćih organa vlasti.

Gregorian je, nakon razgovora sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom, istaknuo da je ispunjavanje tih uvjeta i ciljeva na političkom vodstvu BiH i on njih zavisi kako će se to brzo postići.

"Naš posao je da pomognemo u pregovorima da se ti ciljevi ostvare i da pripremimo uvjete dalje za tranziciju", rekao je Gregorian na pres-konferenciji pohvalivši napredak koji je postignut u proteklih par mjeseci, ali i ukazao da je najvažnije pitanje intenziviranje pregovora sa NATO-om i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU-om.

Premijer RS-a je kazao da je zajednički konstatirano da se došlo do značajnog cilja da će se 16. juna potpisati Sporazum i time postići jedan od značajnih uvjeta iz Komunikea Vijeća za implemetaciju u BiH.

"Drugi uvijet za prestanak rada OHR-a u BiH je vezan za procjenu o omogućnostima BiH da nastavi samostalno da funkcionira, a to je kompleksna odluka i na bazi analiza može da se vidi kako je BiH funkcionirala do sada", rekao je Dodik i iznio stav da je pokazana spremnost domaćih organa vlasti da se radi u skladu sa Daytonskim sporazumom i da se dostigne Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ostali zadaci koje stoje pred BiH odnose se, podsjetio je, na pravosuđe, oblast fiskalnog sisitema, Brčko Distrikt, imovinska pitanja, s tim da vjeruje da će se strategija oko pravosuđa uskoro prihvatiti čime će se i taj cilj uskoro postići.

Kada je u pitanju fiskalno vijeće, Dodik misli da je blizu dogovor i o tom pitanju, po pitanju statusa Brčko Distrikta vjeruje da se stvari i po tom pitanju odvijaju dobrom dinamikom, a oko državne imovine angažirana je nadležna komisija koja treba da iznađe rješenja.

Dodik vjeruje da bi se u junu mogla ostvariti tri važna segmenta, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju, oblast koja se odnosi na pravosuđe i segment koji se odnosi na fiskalno vijeće, s tim da bi se u narednom periodu trebali fokusirati na preostala pitanja kako bi se svih pet ciljeve iz Komunikea PIC-a ostvarili do kraja godine bez uvođenja novih.

Ponovio je da OHR i dalje treba da ima nadležnost na pitanjima koja su vezana za ratne zločine u BiH i primjenu Daytona, te da funkcija tog tijela treba da prestane kako bi se domaći organi osposobili da sami donose odluke.

"Mislim da smo došli do te atmosfere i pozivam sve u BiH da se pristupi pripremama za realizaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer će to biti dominatno pitanje kojim će trebati da se bave svi u BiH", rekao je entitetski premijer.

Dodik je još dodao da, kada je u pitanju Brčko Distrikt, nema ništa protiv da se tokom cjelovite reforme Ustava BiH tretira i pitanje Brčkog, s tim da za sada ono mora da bude u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom.