Brčko
0

Gregorian najavio okončanje supervizije

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian održao je danas u Brčkom konferenciju za novinare na kojoj je najavio okončanje supervizije do 20. novembra ove godine.

Gregorian je kazao kako je ostala tek jedna sedmica do isteka roka koji je propisao Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u skladu s kojim entiteti i država trebaju ispuniti preostale obaveze prema Brčkom kako bi se okončala supervizija.

On je također istakao da entitetske vlade, iako su bile obavezne sarađivati sa supervizorom kako bi riješili pitanja kao što su entitetsko državljanstvo za građane Distrikta, porezna pitanja, međusobna potraživanja, opskrba električnom energijom, zdravstveno osiguranje, penzije i drugo u posljednjih devet godina nisu učinile ništa.

"Prošlo je skoro tri godine od kada sam imenovan za supervizora. Tokom svog mandata stalno sam ukazivao na ova pitanja i u pisanoj komunikaciji i u razgovorima s entitetskim i državnim vlastima tražeći od njih da ispune svoje obaveze. Nijedna od strana nije učinila ništa", kazao je supervizor Gregorian.

Dodao je da je u martu ove godine Parlamentarna skupština BiH usvojila amandman na Ustav BiH koji se tiče Brčkog, da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira uputio apel vlastima da ispune preostale entitetske obveze i riješe državna pitanja s tim u vezi i da opet nijedna od strana nije učinila ništa.

"U junu Upravni odbor je prihvatio moju preporuku koja je za cilj imala okončanje supervizije u novembru, pod pretpostavkom da će entiteti i država ispuniti svoje obaveze, uključujući i ispravljanje pravnog propusta koji je načinilo Nacionalno fiskalno vijeće kada nije uključilo Brčko u raspodjelu sredstava od sukcesije.

U komunikeu iz juna, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je ponovo apelirao na strane da ispune svoje obaveze i postavio kao rok 15. septembar, čime bi bilo omogućeno donošenje odluku o okončanju u novembru. Nijedna od strana nije učinila ništa", istaknuo je Gregorian.

Kazao je kako je njegovo osoblje u saradnji s Distriktom Brčko, pripremilo sve neophodne amandmane koje su trebale pripremiti vlasti BiH, entiteta i Distrikta kojima bi bile ispunjene obaveze te naglasio kako se ima utisak da odgovorni dužnosnici čine sve kako bi osigurali neispunjenje svojih obveza.

"Ja sam uradio moj dio posla na ispunjenju trećeg cilja i utiranju puta ka tranziciji Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU. Ozbiljan sam u namjeri da supervizija bude okončana u novembru, a ostale strane nisu. S pravne strane, sve je jasno i entiteti moraju ispuniti svoje obaveze kako bih obavijestio Tribunal da je Konačna odluke ispunjena", kazao je Gregorian.

On smatra kako nema potrebe za produženjem supervizije samo da bi se čekalo još devet godina da entiteti urade ono što su zakonski obvezni uraditi te da će visoki predstavnik i on u skladu s njihovim ovlastima osigurati ispunjavanje obaveza.

"Također ćemo imati dosta vremena na raspolaganju da vidimo hoće li entiteti i država provoditi i pridržavati se rješenja koja budu donesena. Onda kada bude jasno da je to slučaj, bit ću u mogućnosti obavijestiti Tribunal da je konačna odluka ispunjena. U tom smislu već su u toku pripreme da ceremonija zatvaranja supervizije bude održana okvirno 20. novembra", zaključio je supervizor Gregorian.