SDA
0

Gregorian je prijatelj BiH, a OHR nije antibošnjački

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Stranka demokratske akcije (SDA) ne smatra da je OHR antibošnjački i antimuslimanski, a posebno se takvo što ne može kazati za prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Raffija Gregoriana, koji je višegodišnjim radom i rezultatima dokazao da je prijatelj Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz te stranke.

U SDA se apsolutno ne slažu s konstatacijama da je na sceni takozvano konačno rješenje bošnjačkog pitanja, aludirajući na nacističke planove za Jevreje u Drugom svjetskom ratu.

"Bosna i Hercegovina nije Guantamo! Zato pravosudne institucije moraju djelovati efikasno i niko ne može biti iznad zakona. Svi koji obnašaju javne funkcije jesu i mogu biti provjeravani kako od nadležnih bh. institucija, tako i Ureda visokog predstavnika u okviru mandata definiranog Dejtonskim sporazumom", navodi se u saopćenju te stranke.

Ocjenjuju se potpuno neutemeljenim već odranije poznate teze da je pravosudno sankcioniranje nekih pojedinaca koji krše zakone zavjera protiv cijelog naroda iz kojeg takve osobe potječu.

Stranka demokratske akcije daje punu podršku Antikorupcionom timu OHR-a koji treba da nastavi pomagati bh. institucijama za provedbu zakona.