BiH
0

Gregorian: Ispitati da li umiješani u zločine u Srebrenici rade u policiji ili drugim službama

FENA
Pravosudni i organi za provedbu zakona BiH moraju hitno provesti istragu o tome da li su neki pojedinci koji su odgovorni za zločine počinjene kao dio genocida u Srebrenici još zaposleni na mjestima kao što su policajci ili drugi javni službenici, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.

Raffi Gregorian je ovo izjavio na sastanku s predstavnicima udruženja srebreničkih žrtava jučer u Sarajevu.

“Ubrzavanje istraga koje se odnose na 814 pojedinaca za koje je Radna grupa za Srebrenicu utvrdila da su bili u ili oko Srebrenice u julu 1995. godine i koji se nalaze na javnim funkcijama mora biti prioritet za Tužilaštvo BiH i organe za provedbu zakona”, prenijela je Gregorianov stav glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a Liljana Radetić.

Ona je istakla da, otkako je preuzeo dužnost prvog zamjenika visokog predstavnika, Gregorian prati ova događanja i informiran je da je glavni tužilac usmjerio dodatne resurse na istraživanje srebreničkog genocida i da je uspostavio veze sa SIPA-om radi istrage u vezi s imenima na listi koju je utvrdila Radna grupa za Srebrenicu.

Prošle sedmice prvi zamjenik visokog predstavnika, također, je posjetio Državnu graničnu policiju i policiju RS-a u Zvorniku da na licu mjesta vidi koliko su efikasne aktivnosti koje se preduzimaju u vezi sa suradnjom s Haškim tribunalom te da li organi za provođenje zakona imaju potrebne resurse za obavljanje tog posla.

“Apsolutno je neprihvatljivo da se žrtve u svakodnevnom životu i dalje suočavaju s počiniocima zločina”, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika.

Istaknuo je da se moraju preduzeti adekvatne istražne radnje, a potcrtavši da cijela međunarodna zajednica želi da se do pravde dođe što prije, Gregorian je upozorio da “bi srebrenička tragedija bila još veća ako bi se dozvolilo da pojedinci ostanu na slobodi zato što nije ispoštovanja odgovarajuća procedura”.

Potvrdio je da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira na sastanku u februaru naložio OHR-u da suradnji s haškim sudom da prioritet, uz porukue da je OHR već pojačao angažman na ovome kako bi se osiguralo da se počinioci zločina privedu pravdi.

“Problemi koje imaju povratnici pokazuju da postoji potreba da se hitno provede reforma policije”, zaključio je Gregorian.

Prvi zamjenik se jučer sastao s Munirom Subašić i Kadom Hotić iz Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Bakirom Hasečić iz Udruženja “Žene žrtve rata” i Muratom Tahirovićem iz Udruženja logoraša BiH.