BiH
0

Gregorian i Lagumdžija razgovarali o reformama

Sarajevo-x.com
Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, danas se u prostorijama SDP-a susreo sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH, Raffijem Gregorianom.

Sagovornici su najviše pažnje posvetili aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima u BiH i današnjem pozivu na sastanak visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka, upućenom liderima SDP-a, HDZ-a, SDA, Stranke za BiH i SNSD-a.

  Lagumdžija je Gregorianu iznio viđenje cjelokupne političke i ekonomske situacije u zemlji te potvrdio da je dobio pismo i poziv visokog predstavnika o kojem će se uskoro očitovati.

  Predsjednik SDP-a je još jednom naglasio da je Bosni i Hercegovini potrebno američko-evropsko partnerstvo da bi se do kraja godine sprovele ključne strukturalne reforme, počevši od Ustava BiH koji je pun nedostataka, kako bi se država mogla uhvatiti u koštac s neimaštinom i rak ranom našeg društva, organizovanim kriminalom i korupcijom, te ubrzala ulazak u NATO i ispunjenje obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom.

  Za SDP nisu prihvatljive samo kozmetičke promjene Ustava BiH koji će i sa njima ostati velika prepreka u razvoju naše zemlje. Minimum prihvatljivosti je svojevrsni paket plus kao prva faza ustavnih reformi, a koji bi bio nadogradnja ustavnih amandmana iz 2006. godine.

  Zbog nesposobnosti aktuelne vlasti u ispunjenju uslova za ukidanje viznog režima prema Bosni i Hercegovini, naši građani ne smiju biti taoci neodgovorne vlasti. Najveća sramota za Evropsku uniju i cijeli region bila bi odluka da se Bosni i Hercegovini uskrati pravo na bezvizni režim te ostavi kao jedinu crnu rupu u jugoistočnoj Evropi.