{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gregorian donio nalog o imovini Elektroprenosa BiH

F
19.9.2009. u 18:08
0
4
Gregorian donio nalog o imovini Elektroprenosa BiH
0
Gregorian donio nalog o imovini Elektroprenosa BiH
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian donio je u subotu Nalog supervizora kojim će, u slučaju bilo kakvog postupanja koje ima za cilj da rezultira podjelom, likvidacijom ili onemogućavanjem Elektroprenosa BiH da funkcioniše kao pravno lice, imovina te kompanije koja se nalazi u Brčko Distriktu i dalje pripadati samo Elektroprenosu BiH, osim ukoliko ta kompanija prestane da postoji kao pravno lice, saopćeno je iz OHR-a.
U tom slučaju, imovina Elektroprenosa BiH u Brčko Distriktu automatski će se smatrati imovinom Brčko Distrikta u skladu s Konačnom arbitražnom odlukom, Aneksom Konačne arbitražne odluke i Ustavom Bosne i Hercegovine.

To konkretno znači da nijedan entitet niti entitetsko preduzeće ne može potraživati ovu imovinu ili je koristiti van okvira zakona BiH.

Ovaj nalog je u skladu sa stavom 12 Aneksa Konačne odluke koji je Arbitražni tribunal donio 18. augusta 1999. godine, u kojem se navodi da se društvenom/javnom imovinom u Distriktu ne smije raspolagati osim ako je to u skladu sa zakonima BiH i uz odobrenje supervizora.

Kada se radi o električnim vodovima koji se nalaze u Distriktu, ovaj uslov je dodatno naglašen u Sporazumu o sprovođenju obaveza entiteta iz Konačne arbitražne odluke za Brčko u vezi s isporukom električne energije od 25. septembra 2001. godine.

Supervizor za Brčko odlučio je da donese ovaj nalog jer je ozbiljno zabrinut zbog postojećih blokada u funkcionisanju Elektroprenosa BiH, za šta postoje jasne indikacije da oni koji su odgovorni za te blokade namjeravaju da nezakonito promijene status i poslovanje kompanije.

- On je stoga donio ovaj nalog kako bi eliminisao bilo kakve pogrešne zamisli koje mogu postojati u pogledu krajnjeg vlasništva nad imovinom Elektroprenosa koja se nalazi u Brčko Distriktu, čak i nakon okončanja supervizije, ističe se u saopćenju OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: