|

Gregorian: Bh. građani u inostranstvu važan resurs za budući razvoj BiH

Gregorian: Bh. građani u inostranstvu važan resurs za budući razvoj BiH
0
F
FENA
22.10.2007. u 15:30
0
komentara
0

dijeljenja
Gregorian: Bh. građani u inostranstvu važan resurs za budući razvoj BiH
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian sastao se danas s predstavnicima Svjetskog kongresa bosanskohercegovačke dijaspore, predvođenim predsjednicom Senadom Softić-Telalović.
Kako je saopćeno iz OHR-a, predstavnici bh. dijaspore informirali su prvog zamjenika visokog predstavnika o preprekama s kojima se suočavaju u nastojanjima da ostanu dio bh. društva, tako što će u zemlju donijeti nove investicije, praksu i znanje stečeno u zemljama u kojima sada žive.

Softić-Telalović je obavijestila Gregoriana o ideji da se uz podršku Vijeća ministara uspostavi komitet vijeća bh. dijaspore.

"Dijaspora svih konstitutivnih naroda i drugih želi da uradi više za svoju domovinu, međutim, političke prepreke ih u tome sprječavaju. Oni kažu – želimo pomoći, želimo se vratiti, ali organi BiH moraju im u tome pomoći", rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika.

Spomenuto je i pitanje dvojnog državljanstva. Gregorian je ukazao na odluku visokog predstavnika donesenu prije pet godina, kojom je za rješavanje pitanja dvojnog državljanstva dat rok do 2013. godine.

"Nadamo se da će organi BiH razmotriti puno opsežniju reformu odredbi koje se tiču dvojnog državljanstva, kako bi praksa u BiH bila usklađena sa sve češćom međunarodnom praksom. Ovo pitanje utječe na bh. ljudski potencijal, budući da su brojni bh. građani koji žive u inostranstvu obrazovani, imaju dragocjena znanja i potencijalne investicije. To je važan resurs za budući razvoj zemlje", zaključio je prvi zamjenik visokog predstavnika.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.