|

GRECO o borbi protiv korupcije u BiH: Od 22 preporuke 10 realizirano na zadovoljavajući način

GRECO o borbi protiv korupcije u BiH: Od 22 preporuke 10 realizirano na zadovoljavajući način
13
Piše: I. Č.
3.8.2017. u 07:51
15
komentara
13

dijeljenja
GRECO o borbi protiv korupcije u BiH: Od 22 preporuke 10 realizirano na zadovoljavajući način Foto: Ilustracija
Sekretarijat Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) objavio je na svojoj zvaničnoj stranici izvještaj o Bosni i Hercegovini u kojem se navodi da je od 22 preporuke na zadovoljavajući način realizirano ukupno njih 10. Sedam preporuka je djelimično realizirano, a njih pet nije realizirano.
"U pogledu ranije navedenog, GRECO bilježi kako je Bosna i Hercegovina ostvarila napredak kroz potpunu realizaciju tri te djelimičnu realizaciju četiri preporuke od posljednjeg privremenog izvještaja u julu 2016. godine", stoji u izvještaju GRECO-a, posebnog antikorupcijskog monitoring tijela pri Vijeću Evrope.

Navodi se da u pogledu inkriminacija GRECO pozdravlja izmjene i dopune odredbi o korupciji u Krivičnim zakonima Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH, koje su urađene 2016. odnosno 2017. godine.

"Imajući u vidu ranije reforme u BiH (na državnom nivou) te u Republici Srpskoj, sada je ispunjeno nekoliko uslova iz različitih preporuka, poput podmićivanja stranih i međunarodnih službenika te trgovine utjecajem. S druge strane, i dalje postoje nedostaci poput onih vezanih za inkriminiranje podmićivanja u privatnom sektoru te usklađivanje sankcija na teritoriji cijele države. Urgiramo kod nadležnih organa da nastave proces reformi kako bi se na području cijele BiH stvorio potpuno usklađen i konzistentan pravni okvir za inkriminiranje korupcije u skladu s konvencijom", navodi se u izvještaju.

GRECO također pozdravlja izmjene i dopune odredbi o korupciji u krivičnim zakonima Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH koje su urađene 2016. odnosno 2017. godine.

"Imajući u vidu ranije reforme u BiH (na državnom nivou) te u Republici Srpskoj, sada je ispunjeno nekoliko uslova iz različitih preporuka, poput podmićivanja stranih i međunarodnih službenika te trgovine utjecajem. S druge strane, i dalje postoje nedostaci poput onih vezanih za inkriminiranje podmićivanja u privatnom sektoru te usklađivanje sankcija na teritoriji cijele države. Urgiramo kod nadležnih organa da nastave proces reformi kako bi se na području cijele BiH stvorio potpuno usklađen i konzistentan pravni okvir za inkriminiranje korupcije u skladu s konvencijom", ističe se.

Vezano za transparentnost u finansiranju stranaka, GRECO obznanjuje kako se kroz nedavne reforme Zakona o finansiranju političkih stranaka, donesenog 4. juna 2016. godine, eksplicite nastojalo implementirati najistaknutije preporuke GRECO-a.

"Postignut je određen napredak kroz, naprimjer, uvođenje elektronskog izvještavanja od političkih stranaka o finansijama te izmjene i dopune vezane za režim raspoloživih sankcija zbog kršenja ovih pravila. S druge strane, GRECO je zabrinut da se predmetnom reformom iznašlo samo djelimično rješenje za nedostatke identificirane u Izvještaju o evaluaciji. Potrebno je uraditi mnogo više kako bi se, između ostalog, uskladio kompleksni zakonski okvir, promoviralo korištenje bankovnog sistema za priloge političkim strankama te povećali finansijski i kadrovski resursi Centralne izborne komisije za nadgledanje političkog finansiranja", stoji u izvještaju.

Bosna i Hercegovina ima obavezu da Sekretarijatu GRECO-a do 31. marta 2018. godine podnese izvještaj o aktivnostima preduzetim u cilju realizacije preporuka koje nisu provedene ili su djelimično provedene.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...