BiH
0

Grebo: Kompanije nezainteresirane da prime studente na praksu

FENA
Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) i Sarajevo School of Science and Technology (Sarajevska škola za nauku i tehnologiju) danas su u Komori prezentirali rad tog univerziteta i njegovu namjeru da uspostavlja saradnju s privrednim kompanijama u Kantonu Sarajevo, s ciljem razvijanja informacionih sistema.

Privredna komora Kantona Sarajevo i Sarajevo School of Science and Technology ove godine su potpisali i sporazum o saradnji kojim su se obavezali da će aktivno doprinositi povezivanju privrede i visokoškolskih organizacija u BiH tako što će Komora pronalaziti kompanije u kojima bi mogli obavljati praksu, obično do tri mjeseca.

Međutim, kako je istaknuo tokom današnje prezentacije predsjednik PKKS Kemal Grebo, kompanije izgleda još uvijek nisu dovoljno prepoznale interes za takvom saradnjom.

  • Tokom ove godine 34 studenta su izrazila interes za tzv. ferijalnom praksom u nekoj od sarajevskih kompanija, ali samo njih 11 je bilo na praksi, dok za ostale uopće nije pokazano zanimanje. Ovo su ozbiljni problemi sa kojima se naše društvo suočava i to zahtijeva hitne reakcije - rekao je Grebo.

On je naglasio kako u velikom broju kompanija u BiH informacioni sistem još nije zaživio ili nije dovoljno razvijen, te da, stoga, nezainteresiranost kompanija za mladim stručnim kadrovima smatra neopravdanom.

Predsjednik Sarajevo School of Science and Technology Ejup Ganić kazao je da studenti tog univerziteta žele dati svoj doprinos povećanju konkurentske sposobnosti kompanija, njihovom uspješnom razvoju, ali da je u ovome slučaju problem to što mnogi direktori ne znaju kakvi im, ustvari, kadrovi trebaju.

Na kraju prezentacije je istaknuto da će zajedno s profesorima i predavačima spomenutog univerziteta biti organizirano još edukacija o značaju povezivanja privrede i visokoškolskih ustanova za potrebe javnog i potrebe privatnog sektora.