BiH
0

Grčka ambasadorica posjetila SIPA-u

FENA
Ambasadorica Republike Grčke u BiH Constantina Mavroskelidou posjetila je danas sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i sastala se sa vršiocem dužnosti direktora Seadom Lisakom, saopćeno je iz SIPA-a.

Tokom sastanka, Lisak je upoznao Mavroskelidou sa procesom implementacije SIPA-e od njenog osnivanja do danas, zakonskim nadležnostima Agencije, postignutim rezultatima, kao i planiranim i tekućim aktivnostima.

Također su razmijenjena mišljenja o procesu reforme policije u BiH, te je zajednički naglašen značaj reforme i jačanja funkcionalnosti policije kako za građane BiH, tako i u kontekstu pridruživanja BiH euroatlantskim integracijama.

Ambasadorica je izrazila iskrenu nadu i želje da BiH već ove godine potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Istaknut je obostrani interes, potreba, ali i opredijeljenost ka uspostavljanju snažnije i potpunije bilateralne saradnje između policija dvije države, prvenstveno u razmjeni informacija iz oblasti organizovanog kriminala, pranja novca, trgovine ljudima i terorizma, imajući u vidu geografsku blizinu dvije zemlje, a što omogućava i Sporazum o saradnji u oblasti javnog reda, potpisan 2006. godine.

Naglašeno je da međupolicijska saradnja između BiH i Grčke već postoji u okviru regionalnih organizacija.