|

Grci radi povlastica sami sebe zaraze virusom HIV-a

Grci radi povlastica sami sebe zaraze virusom HIV-a
23
S
SRNA
26.11.2013. u 09:48
37
komentara
23

dijeljenja
Grci radi povlastica sami sebe zaraze virusom HIV-a
U novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navodi se da je ekonomska kriza dovela do toga da u Grčkoj pojedini sami sebe zaraze virusom HIV kako bi imali pristup brojnim povlasticama.
WHO u izvještaju pod nazivom "Pregled socijalnih faktora i zdravstvenih podjela u evropskom regionu WHO" zaključuje da su nezaposlenost i mjere štednje teško pogodile građane Evrope, posebno u Grčkoj, gdje je stopa nezaposlenosti 27 posto.

Prema izvještaju, broj zaraženih HIV-om u Grčkoj u znatnom je porastu od 2008. godine, a pretpostavlja je polovina od tog broja onih koji su zarazili sami sebe kako bi mogli dobiti 700 eura mjesečno i brži ulaz u programe za primanje lijekova.

U Grčkoj je od 2007. do 2009. godine broj samoubistava povećan za 17 posto. Tokom 2010. godine broj samoubistava porastao je za 25 posto. Pogoršanjem krize početkom 2011. godine, broj pokušaja samoubistava povećan je do 40 posto.

"Broj ubistava i krađa je udvostručen. Prostitucija je, također, u porastu, najvjerovatnije kao odgovor na ekonomske poteškoće", istaknuto je u izvještaju.

Prema podacima WHO-a, pristup zdravstvenom osiguranju u Grčkoj umanjen je zbog smanjenja budžeta za bolnice za 40 posto. Oko 26.000 radnika u zdravstvu, među kojima je 9.100 ljekara, moglo bi da ostane bez posla.

U maju 2010. godine Evropska centralna banka, eurozona i Međunarodni monetarni fond (MMF) saglasili su se da se Grčkoj odobri paket finansijske pomoći vrijedan 110 milijardi eura. Zauzvrat, Atina je morala da preduzme teške mjere štednje.

Građanima Grčke povećan je porez iako su im plate i penzije bile smanjene, a svaki šesti mladi Grk trenutno je bez posla.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...