Gorući problem u Sarajevu
2

Grbavica: Pas lutalica napao dječaka i ugrizao za ruku

Piše: T. Sekulić
Dječak kojeg je napao pas (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Pas lutalica napao je danas u parku u sarajevskom naselju Grbavica dječaka i ugrizao ga za ruku. Na sreću, dječak nije teže povrijeđen, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u Hitnoj pomoći. Nakon previjanja ruke, pušten je kući.

Pas je dječaka napao danas oko 17.00 sati i to samo 200 metara od mjesta gdje su psi lutalice rastrgali automobil, o čemu smo pisali.

"Stanari su u parku postavili kućicu za pse i oni se tu okupljaju i laju cijeli dan. Uvečer ih bude i oko 20. Sinoć sam oko 1.30 na ulici izbrojao 20, nimalo bezazlenih, pasa", ispričao je za Sarajevo-x.com jedan od mještana naselja Grbavica.

Psi lutalice postaju jedan od gorućih problema u Sarajevu. Kako smo saznali u Hitnoj pomoći danas su još dvije osobe zatražile pomoć zbog ugriza pasa lutalica.

Redakciji portala Sarajevo-x.com obratio se i čitatelj koji je kazao da su danas u ulici Ferhadija psi lutalice napali njega i njegovog psa.

"Oko podneva sam šetao sa psom Ferhadijom kada nas je napalo šest pasa lutalica. Srećom, i pas i ja smo prošli samo sa manjim ogrebotinama", rekao je.

U Sarajevu ne postoji sklonište za pse, a na ulicama je nekoliko hiljada pasa lutalica. O njima brinu dobri ljudi i aktivisti udruženja za zaštitu životinja. Međutim, kastracijom i povremenim obrocima koje im donose ništa se ne može riješiti.

Krajnje je vrijeme da se nadležni pozabave ovim problemom. Građani podržavaju Zakon o zaštiti životinja FBiH, ali i traže da se izgradi adekvatno sklonište za pse gdje će imati redovne obroke i njegu, jer ne žele strepiti od toga da će njihovo dijete, kada ode da se igra u parku, napasti izgladnjeli pas lutalica.

Također, građani su svjesni i toga da su na sarajevskim ulicama često i životinje žrtve okrutnih ljudi.