Donijeta odluka
0

Grb Republike Srpske je neustavan

FENA
Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo je da je novim grbom RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Stoga je Vijeće proglasilo neustavnim grb RS-a usvojen u Skupštini sredinom ove godine.

Istovremeno, Vijeće je utvrdilo da novom himnom RS-a nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka.

Himna RS-a, koja je kompozicija "Moja Republika" banjalučkog autora Mladena Matovića, moći će se i zvanično izvoditi nakon objavljivanja ove odluke u "Službenom glasniku RS-a“.

Pojašnjavajući odluku u vezi s grbom, predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko kazao je na pres-konferenciji da je Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa utvrdilo da grb RS-a ne sadrži nijedno obilježje bošnjačkog naroda.

Radi podsjećanja, osporeni grb ima u crvenom štitu srebrnog dvoglavog orla u poletu s po jednim zlatnim krinom s obje strane orlovog repa.

Na grudima orla je crveni štit, a na njemu srebrni krst između četiri srebrna ocila, bridovima okrenuta ka stablu krsta. Držači grba su dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom zlatnom kraljevskom krunom s pet vidljivih poluarkusa, a lijevi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom s tri ljiljana u vijencu.

Grb koji je danas osporen ocijenjen je kao gotovo identičan onom koji koristi Republika Srbija, a jedina razlika je kod boje orla.

"Krinovi koji su locirani s obe strane repa orla iz dinastije Nemanjića su identični onim koji su locirani ispod kandži, kako se opisuje i u grbu države Srbije. Ustanovljeno je da ovaj grb, u centralnom dijelu kod štita, koji po nauci heraldici predstavlja sukus grba, s jedne strane identičan grbu susjedne države Srbije i da simbolizira u cijelosti srpski narod“, pojasnio je Zovko.

On je naveo da je jedina razlika u malom grbu Srbije i ovom koji je predložen u RS-u u tome što je kruna iznad štita izmještena na jednog od lavova.

Zovko je kazao i da je utvrđeno da ni kruna kralja Tvrtka ne simbolizira samo bošnjački narod, već historijsko porijeklo Bosne i ona pripada po tom porijeklu državno-pravnom dijelu i svim konstitutivnim narodima, a ne posebno jednom.

"Prema svemu što je utvrđeno, osporeni grb je dominantno predstavljao obilježje srpskog naroda, a utvrđen je apsolutni nedostatak obilježja bošnjačkog naroda“, zaključio je Zovko.

On je naveo da i u grbu ima nekih obilježja hrvatskog naroda, ali se nalaze van centralnog dijela.

Kada je u pitanju himna RS-a, predsjednik Ustavnog suda RS-a je rekao da je ocijenjeno da se nijednim njenim elementom ne vrijeđa drugi narod.

Zovko kaže da nije sporno to što se spominje "naša zemlja RS“, jer "naša zemlja“ može biti i privatna i "svakako je zemlja svih konstitutivnih naroda".

On je precizirao da se grb i himna mogu posmatrati odvojeno, iako se radi o jednom zakonu koji reguliše simbole RS-a - Ustavnom zakonu o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a.

U ponovnoj proceduri izglasavanja grba, danas osporeno rješenje više se ne može ponuditi na usvajanje.

Radi podjećanja, Klub Bošnjaka predlagao je kompromisno rješenje u vezi s pitanjem grba, ali to nije prihvaćeno, iako su zastupali stav da se predstavnici naroda koga predstavljaju ne mogu prepoznati u usvojenom grbu.

Klubovi Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda stavili su veto na grb i himnu RS-a nakon njihovog usvajanja u Skupštini u julu.

Iako se o tom pitanju raspravljalo i na Vijeću naroda te zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Skupštine RS-a dogovor nije postignut, zbog čega je upućen zahtjev Ustavnom sudu RS-a da donese konačnu odluku o prihvatljivosti simbola RS-a.