O državnoj koaliciji
158

Gratz oštro Kojoviću: Ljigavo trpite svako poniženje, neprijatelje ste doveli na sve pozicije

N. V.
Bivši predsjednik Naše stranke, a sadašnji zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Federacije BiH Dennis Gratz komentarisao je odnos Trojke sa njenim koalicionim partnerima. Direktno se obratio Predragu Kojoviću, koji je također bio predsjednik Naše stranke.
Jučer je Kojović nagovijestio da je koalicioni sporazum na državnom nivou na klimavim nogama zbog ponašanja partnera Milorada Dodika i njegove stranke u RS-u. On je rekao da povlače ručnu i da neće glasati u skladu s koalicionim dogovorom.

Gratz je Kojoviću na to poručio da je odgovor Trojke koalicionim partnerima trebao biti radikalniji.

"E moj Peđa… većina vas iz prvog ešalona koji ste tamo ostali (i fino iz ničega izgradili kakve-takve političke karijere) ste svojevremeno propagirali vraćanje 'partizanskog morala' u politiku. I sam sam svojevremeno bio nasjeo na ta vaše ublehe i vjerovao sam da vodimo istu borbu, protiv istog neprijatelja, po istim principima, u skladu s istim idealima. Kakav danak neiskustvu", rekao je.

Dodaje kako od te borbe danas "nema ni b".

"Postali ste šetači cuka svakoj barabi koja vam zaprijeti. Ljigavo trpite svako poniženje. Od silnog propuha prouzrokovanog ulascima i izlascima lupeža sitnog zuba koji su samo čekali i čekaju priliku da svoje članstvo 'unovče', zakrvavljenih očiju hodate. Uglavnom čekate i čuvate se, pod točkove bacate neiskusne. Neprijatelje (i unutar, i izvan stranke) ste doveli na sve pozicije odlučivanja. Prijatelje ste izgubili", poručio je Gratz.

Smatra da je Kojovićeva reakcija na Dodikovo psovanje genocida trebala biti oštrija.

"Žao mi je što si narušenog zdravlja. Ali da ima još išta one snage i integriteta u tebi koje sam nekoć volio i cijenio, izašao bi na Dodikovo psovanje genocida i odmah bi javno tražio od Forte i drugih nosilaca funkcija iz NS da se povuku, da makar ponude svoje ostavke, da nijedan mail više ne ode, nijedna sms poruka se ne napiše na temu od bilo kakvog interesa SNSD i HDZ BiH, sve dok se ne ispregovara novi koalicijski sporazum po potpuno drugačijim osnovama i vi svi zapravo počnete braniti državu BiH - jer ona je, čovječe, napadnuta! - umjesto što kao dizači ruku za sve izravno učestvujete u njenom razaranju", navodi.

Na kraju se dotaknuo i glasanja o popunjavanju Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH s tvrdnjom da je plan tog sudiju isporučiti Draganu Čoviću.

"Usput budi rečeno, sutra se planira nametanje Vukoje, kadra HDZ bez dana iskustva rada kao sudija, za sudiju Ustavnog suda BiH. Najmanje tri kandidata su bolja. Kako ćete ljudima u oči pogledati, ako izglasate HDZ-dominaciju nad možda najvažnijom institucijom u državi", poručio je Gratz.