"Sporne odredbe"
53

Gratz: Krivični zakon je poboljšan posljednjim izmjenama, spin je da se trgovina utjecajem amnestira

Klix.ba
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz za Klix.ba je kazao da su pojedinci očigledno spinovali priču da se posljednjim izmjenama odredaba Krivičnog zakona amnestira trgovina utjecajem te smatra da je zakon čak poboljšan.

"Podržao sam izmjene odredaba Krivičnog zakona koje je predložila kolegica Elzina Pirić jer smatram da je ovim izmjenama Krivični zakon poboljšan. Netačno je da se na ovaj način amnestira trgovina utjecajem. Čak je i ovom izmjenom ta odredba zadržana te je još dodatno proširena", kazao nam je Gratz.

On objašnjava da je izmijenjen član 382. Krivičnog zakona, ali da je sve urađeno u skladu sa standardima.

"1.Ko iskorištavanjem svog službenog položaja ili utjecaja zahtjeva ili primi mito, ili prihvati ponudu ili obećanje mita za sebe ili drugoga, posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi služben aili druga radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zavora od šest mjeseci do pet godina.
  1. Ko zahtjeva ili primi mito ili prihvati ponudi ili obećanje mita za sebe ili drugoga da iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da s eobavi služben aili druga radnja koja s ene bi smjela obaviti ili da s eobavi službena ili druga radnja koja bi s emorala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

  2. Ko zahtjeva ili primi mito ili ko primi ponudu ili obećanje mita za sebe ili drugoga da iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjevaja posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti, ili da se ne obavi službena ili drug aradnja koja se ne bi smjela obaviti kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

  3. Primljena nagrada ili kakva druga korist bit će oduzeta", piše u prijedlogu zastupnice Pirić.

U poređenju s važećim zakonom piše: (1) Ko primi nagradu ili kakvu drugu korist da korištenjem svog službenog ili uticajnog položaja u Federaciji posreduje da se učini ili ne učini koja službena radnja, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. (2) Ko koristeći svoj službeni ili uticajni položaj u institucijama u Federaciji posreduje da se učini službena radnja koja se ne bi smjela učiniti ili da se ne učini službena radnja koja bi se morala učiniti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. (3) Ako je za učinjenje krivičnog djela iz stava 2. ovog člana primljena nagrada ili kakva druga korist, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina", piše u još uvijek važećem članu 382. Krivičnog zakona.

Gratz objašnjava da je i u novom prijedlogu izmjena Krivičnog zakona FBiH krivično djelo samo posredovanje ukoliko se radi o trgovini utjecaja ili pokušaju trgovine te da nije tačno da je sada za krivično djelo potrebno uzeti mito ili tražiti mito ili dar.

"Sve bitne odredbe sadržane su i u novom prijedlogu izmjena zakona, samo su formulisane drugačije, odnosno red riječi je promijenjen i zakonodavni okvir je proširen. Po starom zakonu bilo je čak moguće da se trgovinom utjecaja proglasi čak i ako ja naprimjer kao zasupnik zatražim od predsjedavajuće Doma naroda da neke moje zakone stavi na dnevni red. Ovim izmjenama to je drugačije definirano", kazao nam je Gratz.