Prijedlog u proceduri
30

Gratz: Izmjenama Krivičnog zakona se uvodi doživotni zatvor, 100 KM za dan zatvora je neprihvatljivo

A. Ku.
Gratz: Pooštrene kazne za mučenje i ubijanje životinja (Foto: D. S./Klix.ba)
Gratz: Pooštrene kazne za mučenje i ubijanje životinja (Foto: D. S./Klix.ba)
Zatupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Denis Gratz govorio je na konferenciji za medije o izmjenama Krivičnog zakona FBiH koje je uputio u parlamentarnu proceduru.

On je kazao da novi zakon predviđa povećan novčani iznos kojim se mijenja kazna zatvora te je onemogućena zamjena kazne zatvora za osobe osuđene za krivična djela protiv čovječnosti, kao i za djela spolne slobode i morala.

"Novčanu kaznu koja je do sada bila 100 maraka podigli smo na 200 maraka. Smatramo da je naplata od 100 maraka za dan zatvora neprihvatljiva te smo onemogućili zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom za počinitelje krivičnih djela kao što je silovanje. Članom 7 smo vratili u zakonodavstvo institut dožoivotnog zatvora. Nismo jedini koji su to učinili, mnoge zemlje kao što su Njemačka, Francuska. Švedska, Srbija imaju kaznu doživotnog zatvora", kaže Gratz.

Propisana je obavezna mjera zabrane upravljanja prijevoznim sredstvima počiniteljima krivičnih djela protiv sigurnosti prometa.

"Po automatizmu ko skrivi neki udes mora mu se izreći zabrana za upravljanjem motonim vozilom za određeni period", objašnjava Gratz.

Uvodi se i izricanje kazne maloljetničkog zatvora starijem maloljetniku, a da to ne bude izuzetak, koji je često bio zloupotrebljivan.

"Onemogućili smo premještaj osoba osuđenih na doživotni zatvor u ustanove poluotvorenog tipa. Onemogućili smo davanje pomilovanja za počinitelje krivičnih djela protiv spolnih sloboda i morala", objašnjava Gratz.

Izmjenama se precizno definiraju pojmovi kao što su članovi porodice, nasilje u porodici i vanbračni partner.

"Dodali smo femicid i propisali da se femicid definira kao lišenje života žene od strane člana porodice bliske osobe ili osobe koja je žrtvu prethodno zlostavljala", ističe.

Ukoliko predložene izmjene budu usvojene, Parlament Federacije oduzet će od predsjednika Federacije davanje pomilovanja počiniocima kaznenih djela. O pomilovanjima bi ubuduće odlučivao Parlament.

Gratz je kazao i da su pooštrene kazne za mučenje i ubijanje životinja te da onima koji zlostavljaju ili ubijaju životinje neće biti moguće izricanje novčane kazne već isključivo kazna zatvora.