Borba za opstanak
165

GRAS zbog gubitaka ukida tri sektora, radnicima će ponuditi druga radna mjesta

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
KJKP GRAS od 1. januara naredne godine planira ukinuti tri sektora koja prave velike gubitke. Riječ je Turističkoj poslovnici koja, između ostalog, iznajmljuje autobuse za dženaze i druge događaje, restoranu u kojem su se hranili radnici i stanica tehničkog pregleda. Privremeni upravitelj GRAS-a Haris Gušić nam je kazao da će radnicima iz ovih sektora biti ponuđena druga radna mjesta.

"To su sve jedinice GRAS-a koje umjesto prihoda prave gubitke. Detaljnom analizom poslovanja smo uvidjeli da je nemoguće izaći na kraj i zato ćemo ih zatvoriti. Radnicima ćemo ponuditi prekvalifikaciju i druga radna mjesta. Oni koji nisu rentabilni pokušat će zaraditi platu na drugi način. Fali nam vozača, kontrolora i konduktera", ističe Gušić.

Najveći gubitak, tvrdi, pravi stanica tehničkog pregleda od koje se očekuje najviše prihoda. Upravo zbog toga će raspisati javni poziv za njeno izdavanje.

Haris Gušić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Haris Gušić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Tehnički pregled godišnje gubi 250.000 KM, a treba da donese 300.000 KM dobitka. Nadam se da će to neko drugi preuzeti, a jedini uslov će biti da preuzme sve radnike jer su to obučeni i školovani ljudi", kazao je Gušić.

Na pitanje da li će GRAS obavljati dio posla na Trebevićkoj žičari, nakon što ona bude u funcikiji, Gušić je istakao da im to nije u planu.

"Fokusiramo se na uspostavljanje 100-postotnog saobraćaja u sva četiri oblika prijevoza, da smanjimo gubitke te da ljudi sačuvaju radna mjesta i zarade platu", rekao nam je privremeni upravitelj GRAS-a.

Prijedloge menadžmenta za ukidanje tri sektora usvojila je Vlada KS i upućeni su u Skupštinu KS.