Sarajevo
320

GRAS kupio pet polovnih zglobnih autobusa

B. R.
Vozila isporučena GRAS-u (Foto: Facebook GRAS Sarajevo)
Vozila isporučena GRAS-u (Foto: Facebook GRAS Sarajevo)
Sarajevsko preduzeće GRAS je za za 780.000 bez PDV-a kupilo pet polovnih zglobnih autobusa proizvođača MAN.
Kako je objavljeno na Portalu javnih nabavki, riječ je o autobusima na plin koji su kupljeni od tuzlanske kompanije WEG.

Vozila su stara 12 godina, u sarajevskom preduzeću su naveli da su klimatizirana te da su prilagođena osobama s poteškoćama u kretanju.

U ovoj godini je planirana kupovina 15 autobusa, a ona kupljena su 8. juna transportovana u sjedište GRAS-a. Riječ je o vozilima kojima se prvobitno koristio bečki javni prijevoznik Wiener Linien.

Unutrašnjost kupljenih autobusa (Foto: Facebook GRAS Sarajevo)
Unutrašnjost kupljenih autobusa (Foto: Facebook GRAS Sarajevo)

Zbog nedostatka vozila mnoge autobuske linije nisu u funkciji. Za očekivati je da će se situacija poboljšati nakon ove nabavke, kao i nakon što nadležni odaberu operatere koji će moći pružati usluge autobuskog prijevoza.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) je u ranijim medijskim istupima naglasio da je riječ o nabavci koju realizuje GRAS, tj. da kantonalna vlada nije realizovala ovu nabavku. Obećao je da će kantonalna vlast isključivo kupovati nova vozila, kao što je to ranije bio slučaj.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je kreditom kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kupilo 35 novih trolejbusa i 15 novih tramvaja. Riječ je o vozilima vrijednim desetine miliona eura. Ova vozila bit će u vlasništvu novog kantonalnog preduzeća za javni prijevoz.