BiH
0

Gras će podržati sutrašnje proteste

Sarajevo-x.com
Za sutra su najavljeni novi protesti građana zbog pogoršane sigurnosne situacije u glavnom bh. gradu. Lavinu građanskog negodovanja izazvalo je svirepo ubistvo 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca, a kantonalne vlasti okupilo oko pregovaračkog stola. Gras je odlučio podržati sutrašnje proteste desetominutnom obustavom saobraćaja.

Kolegij Gradskog vijeća Sarajeva usvojio je zaključke da se rebalansom budžeta izdvoje sredstva za sufinansiranje izgradnje institucija za smještaj maloljetnih delinkvenata. Ipak, Pokret mladih i pokret Dosta! zatražili su ostavku gradonačelnice Semihe Borovac i premijera Kantona Sarajevo Semira Silajdžića, a najavljeni su i novi protesti.

Protesti su najavljeni za sutra u 11:55 minuta kako bi se iskazalo nezadovoljstvo, ogorčenje i zaprepaštenje posljednjim dešavanjima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Tragična je činjenica da je bilo potrebno ubistvo nevinog dječaka da se kantonalne vlasti intenzivnije počnu baviti problemom maloljetničke delikvencije i nasilja uopće.

Uprava Grasa odlučila je podržati sutrašnje proteste. Kako su nam kazali iz Grasove Službe za odnose sa javnošću, sva vozila Grasa zaustavit će svoje motore na deset minuta od početka najavljenih protesta. Također je naglašeno da Gras podržava zahtjeve protestanata te da traže od kantonalnih vlasti uvođenje video nadzora u Grasova vozila pa čak i zapošljavanje zaštitara.

"Predsjedništvo Sindikata KJKP 'Gradski Saobraćaj' d.o.o. Sarajevo daje punu podršku skupu građana koji će biti organizovan u srijedu, 13. februara 2008 godine, a u povodu gnusog ubistva mladića Denisa Mrnjavca u tramvaju te ostalih posljednjih nemilih događaja u Sarajevu. Sindikat Preduzeća 'Gras' podržava ideju uvođenja video nadzora u vozila gradskog saobraćaja i zaštitara kako bi se spriječili ovakvi događaji, kao i sve učestaliji napadi na korisnike i vozno osoblje javnog gradskog prijevoza", kazali su nam u Grasu.

S ciljem podrške, preduzeće Gras će sutra, u periodu od 11:55 do 12:05 obustaviti rad svih linija javnog gardskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Ponovno se pozivaju građani da prisustvuju protestu ispred kantonalnih institucija u Sarajevu u srijedu u 11 sati i 55 minuta.