Stručnjaci se ne bune
426

Granitne kocke na dijelu Kovača u Sarajevu zamijenit će asfalt

I. Č.
Kovači (Foto: Općina Stari Grad)
Kovači (Foto: Općina Stari Grad)
Granitne kocke u dijelu sarajevskog naselja Kovači, od fontane do muzeja, zamijenit će se nakon 20 godina asfaltom, a sve u sklopu radova koji se odvijaju još od proljeća na Kovačima.

Pješački dio Kovača ostat će popločan granitnim kockama, ali gornji dio, prema Ploči, bit će asfaltiran dužinom od blizu 300 metara, ili tačnije, 1.750 metara kvadratnih. Iako je prvobitno planirano da se i na ovom dijelu zadrže granitne kocke, odlučeno je da se ipak izvrši asfaltiranje. U Općini Stari Grad smatraju da je to dugoročnije rješenje.

Arhitekta Mufid Garibija, vrstan poznavalac historije Sarajeva, objašnjava za Klix.ba da je opravdano da se skidaju kocke u strmim i frekventnim ulicama, gdje svakodnevno prolaze veliki kamioni.

"Kocku je teško složiti, ona traži dobre majstore, kamenjare kojima umjetnost nije strana. Jako je malo takvih majstora su Sarajevu. Veliki je problem što nema ljudi i što nema zainteresovanosti da se ta tradicija održava. I kad se urade kocke, nema ko da ih održava. To je velika greška i zato imamo za posljedicu da se skidaju kocke i postavlja asfalt", kazao je Garibija.

Napominje da će pješački dio Kovača ostati popločan granitnim kockama, što će na određeni način opravdati i ime starog naselja.

"Kovači su uvijek bili u kocki i oni će ostati u kocki. Nekad su se zvali klesari, gdje su bile klesarske radnje i gdje su, prije dolaska Osmanlija, pravljeni bogumilski stećci. Oni su se tada prozvali Kovači. Sama ta riječ je pokazala da se sačuvalo nešto od tih starina da asocira na te klesare", rekao je Garibija za Klix.ba.

Ipak, predviđa da će brzo doći vrijeme kada će se ponovo granitne kocke stavljati po Sarajevu, jer će to turizam zahtijevati.

"Tendencija kocki će rasti, posebno u zoni Starog Grada. Bez obzira na investicije, održavenje... Asfalt nije za ove prostore, naročito ne ako Sarajevo želimo pokazati u najljepšem svjetlu. Možda je trend skidanja kocki na Kovačima opravdan s obzirom na to da prolazi veliki teret, ali u budućnosti Sarajevo neće moći bez kocki", zaključio je Mufid Garibija.

Trenutno se na platou vrši preslaganje postojeće kocke, a svi radovi se izvode ručno što određuje dinamiku izvođenja. Prema informacijama iz nadležne Službe za investicije i komunalne poslove, do sada je urađeno preslaganje kocke na trećini ukupne površine platoa, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Nanošenje prvog sloja asfalta na Kovačima bit će završeno danas, dok se nanošenje drugog sloja najavljuje za subotu. Svi navedeni radovi vrijedni si oko 560.000 KM, ne računajući radove na zamjeni vodovodnih instalacija u donjem dijelu Kovača. Radove izvodi firma Dinalsa d.o.o.