BiH
0

Graničnom prelazu Doljani treba rekonstrukcija, a Gabela Polju preimenovanje

Klix.ba
Direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula obišao je danas sa načelnikom Općine Čapljina Smiljanom Vidićem granične prelaze Doljani i Gabela Polje.

Tema današnjeg sastanka u zgradi Općine te pri obilasku graničnih prelaza bilo je stanje na graničnim prelazima Gabela Polje i GP Doljani. Direktor UIO upoznat je sa problemima sa kojima se susreće općina i stanovnici ovog kraja Bosne i Hercegovine, a vezano uz kategorizaciju graničnih prelaza.

Općina Čapljina i njen načelnik od svih institucija u BiH insistiraju da se granični prelaz Gabela Polje iz pograničnog graničnog prelaza preimenuje u granični prelaz za međunarodni putnički promet, jer bi to stanovnicima ovog kraja i privredi omogućilo puno bolje uslove. Što se tiče graničnog prelaza Doljani, koji je posebno za ljetne sezone ekstremno opterećen gužvama, danas je bilo riječi o iznalaženju mogućnosti da se ovaj prelaz sa bosanskohercegovačke strane rekonstruiše i izgradi u novom kapacitetu, kako bi protočnost putnika bila puno bolja.

S obzirom da je Hrvatska ušla u Evropsku uniju i da će u dogledno vrijeme biti članica Schengena, vrijeme je da i BiH izgradi svoj prelaz koji će imati sve ono što je potrebno da jedan suvremeni granični prelaz ima. Direktor UIO Miro Džakula istakao je da će Uprava sa svoje strane učiniti sve da se već sada definisani problemi pokušaju riješiti u skorijoj budućnosti.