|

Graničnoj policiji na istoku zemlje pomažu 84 policajca RS-a u zaustavljanju migranata

Graničnoj policiji na istoku zemlje pomažu 84 policajca RS-a u zaustavljanju migranata
0
F
FENA
16.7.2019. u 17:21
13
komentara
0

dijeljenja
Graničnoj policiji na istoku zemlje pomažu 84 policajca RS-a u zaustavljanju migranata Foto: D. S./Klix.ba
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić razgovarao je danas u Sarajevu s direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom o provedbi Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice koji je potpisan polovinom 2018. godine.
Na osnovu Sporazuma policijski službenici MUP-a RS-a u koordinaciji s pripadnicima GPBiH angažirani su na sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata na posebno ugroženom istočnom i sjeveroistočnom dijelu granice, a trenutno je angažirano 84 policajca, saopćila je Granična policija BiH.

Uslijed potrebe za većim brojem službenika u nadzoru granice s povećanim pritiskom migranata, te najavi Državne agencije za istrage i zaštitu BiH da zbog privremenog financiranja institucija BiH u narednom razdoblju neće biti u mogućnosti angažirati svoje službenike koji su trenutno raspoređeni na istoku i sjeveroistoku BiH, direktori Galić i Ćulum razgovarali su o neophodnosti povećanja podrške MUP-a RS-a.

Dogovoreno je kako će MUP RS-a povećati broj službenika koji će u koordinaciji pripadnika GPBiH sprečavati ilegalne ulaske migranata iz pravca Srbije i Crne Gore.

Također, na sastanku je suradnja dva policijska organa ocijenjena veoma dobrom te je najavljeno njeno daljnje unapređenje i u drugim oblastima rada, navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...