BiH
0

Graničnoj policiji BiH uručen aparat za kontrolu dokumenata

FENA
Ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Michael Schmunk danas je u Sarajevu direktoru Granične policije BiH Vinku Dumančiću uručio aparat za kontrolu dokumenata.

Riječ je o aparatu Projectina docubox "Dragon" čija je vrijednost 50.000 KM. Osnovna mu je namjena provjera validnosti dokumenata kroz niz njihovih elemenata, kao što su mašinski čitljivi kodovi, fotografije ili podaci.

Aparat koristi 12 posebnih vrsta svjetala kojima se mogu otkriti mnoge nepravilnosti, što je iznimno važno kod visokokvalitetnih falsificiranih dokumenata.

Ambasador Schmunk naglašava da je nabavka ovog i sličnih aparata dio procesa modernizacije bh. policije, u kojoj granična policija čini veliki i važan segment.

On naglašava da granične policije i u šengen državama rade intenzivno, posebno zbog sve raširenije opasnosti međunarodnog terorizma ili krijumčarenja droga. Potcrtao je i odličnu saradnju Njemačke savezne policije s Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom vanjskih poslova BiH, koja je posebno naglašena u oblasti treninga i edukacije.

U tom smislu očekuje da će aparat biti od velike pomoći bh. policiji u aktivnostima suzbijanja svih oblika kriminala i pronalaska falsificiranih dokumenata.

Govoreći o osmogodišnjem radu Granične policije, Dumančić je ustvrdio veliki uspjeh stavljanja pod kontrolu ilegalne migracije, pronalazak osoba za kojima je bila raspisana tjeralica te većeg broja ukradenih vozila.

Zavidni su i rezultati u otkrivanju falsificiranih isprava, za šta su se službenici granične policije stalno obučavali.

On očekuje da će donirana oprema umnogome povećati učinkovitost rada policije, posebno u oblasti svih oblika organiziranog kriminala.

Naglasio je i snažan pečat te doprinos koji je vlada SR Njemačke imala u razvoju Granične policije. Ta je država samo u opremi do sada donirala više od 6,6 miliona KM, a nemjerljiva je i njena pomoć u obuci te treninzima.

Granična policija je od 2003. godine do danas otkrila 1.952 falsificirana dokumenta. Evidentirane su i brojne zloupotrebe originalnih dokumenata drugih osoba, kao i korištenje isteklih i nepostojećih dokumenata te onih koji su nezakonito izdati.