BiH
0

Granični prijelaz u Orašju i dalje blokiran

FENA
(Foto: FENA)
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona, koji su jučer oko 11:30 sati svojim poljoprivrednim strojevima blokirali granični prijelaz Orašje-Županja, proveli su noć na prijelazu te blokadu i danas nastavljaju.

Predstavnik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Posavskog kantona Suljo Tahirović kazao je da će se odazvati pozivu na sastanak koji su jutros zakazali predsjednik kantonalne vlade i komesar policije.

Dodao je kako mu nisu poznati detalji oko ovog sastanka te da će javnost biti informirana o rezultatima nakon njegova okončanja.

Istaknuo je kako do sada niko iz Vlade Federacije BiH nije kontaktirao demonstrante te da će od sutra saobraćaj biti dopušten jedino u hitnim slučajevima i uz preporuku policije. Za sva ostala vozila, uključujući i međunarodne autobusne linije, promet će biti obustavljen.

Poljoprivrednici ponavljaju da će granični prijelaz biti blokiran sve dok im Vlada Federacije BiH ne isplati cjelokupna dugovanja za poticaje iz 2012. i 2013. godine, u iznosu od oko 4,5 miliona maraka.