Olakšanje privrednicima
0

Granični prijelaz Maljevac opet otvoren za kamione, riješen problem tranzita s Hrvatskom

B. T.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je na Twitteru da je, prema informacijama koje ima, prevaziđen problem u vezi s teretnim tranzitom za privrednike iz Unsko-sanskog kantona kroz Hrvatsku.
"Dva dana smo u kontaktima s hrvatskim vlastima, ministrom Grlić-Radmanom, a uključen je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Prema informacijama koje imamo, problem u vezi s teretnim tranzitom iz USK je prevaziđen. Pratit ćemo stanje i dalje te raditi na trajnoj pomoći bh. privredi", poručila je Turković.

Da je GP Maljevac danas od 15:30 sati otvoren za teretna vozila teža od 7,5 tona i duža od 14 metara potvrđeno je za Klix.ba i iz Granične policije BiH.

Nešto ranije ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je nakon današnje sjednice Vijeća ministara kazao da su u stalnom kontaktu s hrvatskim vlastima kako bi se riješio problem prekategorizacije pet graničnih prijelaza.

Najavio je da će "za sat-dva pokušati riješiti da Hrvatska ne zaustavlja kamione na pet bh. granica".

Podsjetimo, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske je donijelo pravilnik kojim se preko graničnih prijelaza Gornji Brgat, Maljevac, Strmica, Vinjani Gornji i Gunja zabranjuje prolazak teretnih vozila preko 7,5 tona ili 14 metara.

To je izazvalo negodovanje zbog potencijalnog utjecaja na protok robe, a nakon sjednice Vijeća ministara BiH resorni ministar Mitrović je kazao da je odluka donesena jednostrano te da BiH nije bila obaviještena, a samim tim nisu mogli na vrijeme ni reagovati, da ne dođe do obustave prometa.

Privrednici su ranije poručili da su Pravilnikom najdirektnije pogođeni privrednici iz USK, posebno s područja Velike Kladuše, Cazina, Bužima i Bosanske Krupe, koji koriste GP Maljevac za izvoz u zemlje Evropske unije.