Uzimali novac
28

Granični policajci koji su "pali" zbog mita u Bosanskom Brodu dovezeni u Sarajevo

A. D.
Nakon što su jutros uhapšeni na Graničnom prijelazu Bosanski Brod, pet službenika Granične policije BiH predato je u sjedište ove policijske agencije u Sarajevu gdje će biti kriminalistički obrađeni.

Klix.ba saznaje da se radi o graničnim policajcima I. G., A. M., S. Č., B. Č. i I. D. Oni se terete da su zahtijevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije ne izvrše što bi morali izvršiti, a novac su granični policajci uzimali kako od stranih tako i od državljana BiH.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Treba naglasiti da su pojedini policijski službenici GP-a BiH pokušali zabraniti prisutnim snimateljima i fotoreporterima koji su danas ispred sjedišta Granične policije željeli zabilježiti ovo privođenje da rade svoj posao.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Inače, navedeni uhapšeni službenici GP BiH terete se za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Pored pretresa osumnjičenih policijskih službenika Granične policije BiH pretresaju se i službene prostorije na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod, koje su koristili osumnjičeni policijski službenici. U toku pretresa pronađena je određena količina novca za koji postoji osnov sumnje da potječe iz izvršenja kaznenog djela", naveli su ranije iz GP-a BiH.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Iz Tužilaštva BiH su poručili da će osumnjičeni biti privedeni postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.