BiH
2

Granična policija spriječilla ilegalno napuštanje BiH osoba iz Etiopije, Eritreje i Kosova

Klix.ba
Službenici Jedinice granične policije Bijeljina (JGP) protekle su sedmice spriječili nekoliko osoba iz Etiopije, Eritreje, kao i Kosova da izbjegnu u granične kontrole te ilegalno izađu iz BiH. Pored ovoga, imali su posla i sa falsifikovanim računima za ogrjevna drva.

Službenici Jedinice granične policije Bijeljina 8. oktobra su spriječili dvojicu državljana Etiopije i državljanina Eritreje u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice iz Bosne i Hercegovine u Republiku Srbiju. O događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Dan ranije, 7. oktobra službenici JGP Bijeljina lišili su slobode I.L. (1977.), državljanina BiH i Srbije. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuju Osnovni sud u Derventi zbog krivičnih djela "ugrožavanje bezbjednosti“ i "izazivanje opšte opasnosti“ te Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog krivičnog djela "sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje“. Osoba je kontrolirana prilikom ulaska u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Popovi. I.L. predat je službenicima Sudske policije Bijeljina.

Službenici Jedinice granične policije Dobrljin 7. oktobra otkrili su četiri osobe s područja Kosova koje su zaključavši se u toaletu vagona, pokušale izbjeći granične provjere i ilegalno prijeći državnu granicu. Strani državljani otkriveni su u vozu koji je saobraćao na relaciji Sarajevo – Zagreb na Međunarodnom prijelazu za željeznički saobraćaj Dobrljin. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o graničnoj kontroli, uručeni su im prekršajni nalozi nakon čega su predati Službi za poslove sa strancima BiH, uz prijedlog za protjerivanje s teritorije BiH.

Radeći na sprečavanju korištenja falsificiranih računa, službenici Jedinice granične policije Gorica 7. oktobra kontrolom dvaju teretnih motornih vozila utvrdili su da vozači koriste račune fiktivnih firmi. Zbog postojanja osnova sumnje da su državljanin BiH V.Č. (1958.) i državljanin Hrvatske M.K. (1956.) počinili krivično djelo "nedozvoljena trgovina“, a u sticanju s krivičnim djelom "krivotvorenje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije. Privremeno su oduzeta drva, vozila i drugi dokazni materijali. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.