Odgovorili na upit Klixa
9

Granična policija Hrvatske o prebacivanju migranata u BiH: Izloženi smo lažnim optužbama

A. D.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
U Graničnoj policiji Hrvatske odgovorili su na upit portala Klix.ba u vezi sa nedavnim prebacivanjem migranata u BiH. Riječ je o migrantima koji su službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona rekli da su iz Slovenije preko Hrvatske vraćeni u BiH.
U odgovoru na naš upit o ovom slučaju iz Granične policije RH su rekli da je na osnovu javno objavljenih dokumenata nezakonitih migranata na kojima su vidljivi njihovi lični podaci, te uvidom u evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova RH utvrđeno da su državljanin Maroka (1994.) i državljanin Alžira (2001.) prihvaćeni u readmisijskom postupku od Republike Slovenije.

"Potom su procesuirani sukladno odredbama Zakona o strancima te su im izdana rješenja o povratku temeljem kojeg su u određenom roku obvezni napustiti Evropski ekonomski prostor. Što se tiče treće osobe, državljanin Somalije (1986.) izrazio je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu te je smješten u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite", naveli su u GP RH.

Kako su dalje naveli, Hrvatska kao zemlja članica EU provodi zaštitu državne granice i sprječava nezakonite migracije u skladu s Zakonikom o schengenskim granicama i nacionalnim zakonodavstvom, štiteći pri tome nepovredivost državne granice Hrvatske koja je ujedno i vanjska granica Europske unije.

"Upravo iz tog razloga, hrvatska policija je već duže vrijeme izložena pritiscima u vidu lažnih optužbi koje nisu utemeljene na činjenicama. Iz svega navedenog, očito je da se radi o još jednom napadu na hrvatsku policiju, utemeljenom na neprovjerenim i neutemeljenim informacijama, uz odsustvo činjenica koje bi potkrijepile navode, a u prilog tome govori činjenica da su objavljeni dokumenti s identifikacijskim podacima osobe koja se u ovom trenutku nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu", naveli su u odgovoru na naš upit.

Iz Granične policije Slovenije kratko su potvrdili da je tog dana (27. august) Hrvatskoj proslijeđeno 129 ljudi u skladu sa Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Podaci o pojedinim osobama koji su kršili zakon su, kako su naveli, lični podaci zaštićeni slovenskim zakonodavstvom.

Inače, policija USK je zatekla 35 migranata koji su se kretali pješke prema Bosanskoj Otoci. Kod sebe nisu imali dokumente, a dvojica od njih 35 su posjedovali prekršajne naloge koji su izdani u Sloveniji dan prije, dakle 27. augusta. Alžirac i Marokanac su kažnjeni jer su ilegalno prešli u Sloveniju.