{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Granična policija BiH za osam mjeseci spriječila ulazak 7.657 migranata

D. Be./Klix.ba
15.8.2018. u 14:21
1
74
Granična policija BiH za osam mjeseci spriječila ulazak 7.657 migranata
1
Granična policija BiH za osam mjeseci spriječila ulazak 7.657 migranata
Foto: N. G./Klix.ba
Pripadnici Granične policije BiH tokom ove godine, zaključno s 14. augustom, poduzeli su mjere prema 11.044 migranta.
Od navedenog broja 7.657 osoba je spriječeno u ilegalnom prelasku državne granice, dok ih je 3.387 otkriveno samostalno ili u saradnji s pripadnicima lokalnih MUP-ova i drugih policijskih agencija neposredno nakon prelaska u unutrašnjost BiH.

Iz Granične policije BiH ističu da pripadnicima GPBiH na istoku i sjeveroistoku BiH podršku u nadzoru graničnog pojasa pružaju službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U ranijem razgovoru za Klix.ba glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković za Klix.ba je kazala da se i dalje evidentira povećan pritisak ilegalnih migranata koji na sve moguće načine, a to su sporedne komunikacije poput brdovitih predjela, šumskih puteva i rijeka, pokušavaju ući u BiH. Uz Zvornik najveći broj migranata pokušava ući na području Višegrada, Foče i Trebinja, a u posljednjem periodu evidentira se sve više pokušaja na sjeveroistoku BiH.

Podsjetimo, prije dva dana grupa migranata je pokušala pješke preći rijeku Drinu na području Zvornika, ali je zbog porasta vodostaja rijeke "zapela" na ostrvu. Oni su spriječeni u ilegalnom prelasku granice te vraćeni na teritoriju Srbije. Iz GP BiH kazali su nam i da ilegalni migranti često napadaju službenike koji rade na sprečavanju njihovog prelaska granice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: