Sarajevo
0

Granična policija BiH uhapsila 2 osobe u akciji 'Tara'

Sarajevo-x.com
Po nalogu Tužilaštva BiH na području Sarajeva lišene su slobode dvije osobe, osumnjičene za krivična djela organizirani kriminal i krijumčarenje osoba, saopćeno je iz Suda BiH.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, a u akciji pripadnika Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, na području Sarajeva lišeni su slobode:

  • Daver Morina, rođen 1969. godine, državljanin Republike Srbije (Kosovo) i

  • Dizdarević Fuad zvani “Fudo“, rođen 1981. godine, državljanin BiH.

Navedene osobe predate su Tužilaštvu BiH i nadležni tužilac će saslušati osumnjičene, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora za osumnjičene.

Daver Morina i Dizdarević Fuad osumnjičeni su za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. KZ BiH i krivično djelo krijumčarenje osoba iz člana 189. KZ BiH.

U akciji kodnog naziva „Tara“, koju provode policijski i tužilački organi nekoliko zemalja, do sada je lišeno slobode više desetina osoba osumnjičenih za krivična djela krijumčarenja osoba, koje su pod istragom zbog organizovanog transporta emigranata prema zemljama EU.