Granični prijelaz Rača
16

Granična policija BiH spriječila ulazak pet stranih državljana sa lažnim PCR testovima

V. K.
Od septembra otkriveno više od 80 lažnih PCR testova (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Od septembra otkriveno više od 80 lažnih PCR testova (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Službenici granične policije Bosne i Hercegovine tokom redovne provjere stranih državljana na graničnom prijelazu Rača otkrili su pet falsificiranih PCR testova na koronavirus, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Kako se navodi u saopćenju, lažni PCR testovi identifikovani su kod jednog državljanina Narodne Republike Kine te četiri državljanina Sjeverne Makedonije.

"Službenici Jedinice granične policije Bijeljina, 7. aprila 2021. godine, u dva odvojena slučaja, otkrili su pet falsificiranih PCR testova na koronavirus prilikom graničnih provjera pet stranih državljana. Radi se o državljaninu Narodne Republike Kine i četiri državljana Sjeverne Makedonije koji su kontrolirani na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača", saopćili su iz Granične policije BiH.

Nakon što su otkriveni slučajevi falsificiranja PCR testova, iz Granične policije BiH o svemu su obavijestili i tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

"Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo 'falsificiranje isprave', o događajima je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, prema čijem su nalogu predmeti ustupljeni službenicima Stanice granične policije Sremska Rača Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije", navodi se.

U proteklom periodu, od septembra 2020. do 31. marta 2021. godine, policijski službenici Granične policije BiH su tokom obavljanja graničnih provjera na državnoj granici BiH otkrili više od 80 nalaza PCR testa na koronavirus za koje su iskazane sumnje u vjerodostojnost istih. Najviše falsificiranih testova bilo je od državljana Republike Turske, NR Kine, Sjeverne Makedonije, Savezne Republike Njemačke, Republike Slovenije, saopćili su iz Granične policije Bosne i Hercegovine.