U tri dana
9

Granična policija BiH spriječila krijumčarenje 29 migranata, uhapšeno sedam osoba

D. Be.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine su u tri odvojena slučaja, 22. i 21. septembra 2019. godine, spriječili krijumčarenje 29 ilegalnih migranata i, tom prilikom, uhapsili sedmoricu državljana BiH.

Na području Ljubuškog, u neposrednoj blizini granice s Republikom Hrvatskom, pripadnici JGP-a Doljani su, 22. septembra 2019., spriječili krijumčarenje 12 državljana Republike Turske. Nalazili su se u tri vozila, bosanskohercegovačkih, njemačkih i hrvatskih nacionalnih oznaka, a kojima su upravljala trojica državljana BiH.

Dan ranije, 21. septembra 2019., u graničnom pojasu na području Gradiške spriječeno je krijumčarenje 15 osoba afroazijskog porijekla, koje su se nalazile u tri taksi vozila, bh. nacionalnih oznaka. Vozilima su upravljali bh. državljani.

Uz navedeno, službenici JGP-a Gradiška su, istoga dana, na prijelazu Gradiška na izlasku iz BiH, spriječili krijumčarenje dvije osobe afroazijskog porijekla. Bile su sakrivene u prtljažniku, a otkrivene su prilikom granične kontrole Audija, bh. nacionalnih oznaka, na drugoj liniji graničnih provjera.

Niko od navedenih 17 ilegalnih migranata nije posjedovao identifikacione dokumente, a u razgovoru s našim službenicima izjavili su da dolaze iz Bangladeša i Pakistana.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, protiv sedam državljana BiH ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "krijumčarenje ljudi", a dokazni materijali su privremeno oduzeti. Državljani Turske, Bangladeša i Pakistana predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.