U prvih 9 mjeseci
10

Granična policija BiH otkrila 260 krivičnih djela i oduzela robu vrijednu milion KM

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Granične policije BiH za devet mjeseci ove godine evidentirali su 260 krivičnih djela, a nadležnim tužilaštvima u BiH dostavljeno je 209 službenih izvještaja, rekao je Srni načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

Zbog ovih krivičnih djela prijavljeno je 355 fizičkih lica, i to 275 državljana BiH, Srbije 30, Turske devet, Hrvatske 11, Bugarske dva, Crne Gore sedam, Albanije šest, Slovenije dva, Izraela dva, Njemačke četiri, Kuvajta tri i po jedan državljanin Makedonije, Holandije, Novog Zelanda i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Evidentirano je 12 krivičnih djela krijumčarenja ljudi, kaže Samardžija, kao i pet krivičnih djela organizovanje grupe ili udruženja za vršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata.

Za navedena krivična djela nadležnom tužilaštvu podneseno je 13 službenih izvještaja protiv 47 lica, a izvršioci su bili državljani BiH (279, Srbije (devet), Turske (četiri), Hrvatske (četiri), Bugarske (dva) i Albanije (jedan).

Evidentirano je i počinjenje 75 krivičnih djela falsifikovanja isprave, zbog čega je nadležnim tužilaštvima podneseno 75 službenih izvještaja, za šta je prijavljeno je 75 lica.

Privremeno su oduzeta dokumenta u 93 slučaja (65 na ulazu i 28 na izlazu iz BiH), za koji postoji sumnja da su falsifikovani, što je smanjenje za 18 dokumenta ili 16,22 odsto u odnosu na isti period prethodne godine kada je oduzeto 111 dokumenata.

Evidentirano je 91 krivično djelo u vezi sa opojnim drogama, a prošle godine ih je bilo 51. Nadležnim tužiteljstvima podneseno je 67 službenih izvještaja, a prijavljena su 102 lica, od kojih su 93 državljani BiH, pet državljani Hrvatske i četiri državljanina Crne Gore. Kod nadležnih sudova prekršajno je procesuirano 143 lica za počinjene prekršaje.

Tokom izvještajnog perioda, ističe Samardžija, po raznim osnovama policijski službenici Granične policije BiH privremeno su oduzeli 51 vozilo.

Razlozi privremenog oduzimanja vozila su: 20 zbog falsifikovanja isprave, 19 kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, sedam zbog ilegalnog uvoza, četiri zbog postojanja potrage i jedno zbog izmjene karakteristika vozila.

Zbog nedopuštenog prometa raznih vrsta roba i izbjegavanja carinskog nadzora, Granična policija BiH nadležnim tužilaštvima podnijela je 45 službenih izvještaja zbog 47 krivičnih djela, za koja su prijavljena 102 lica.

Prijavljeno je 97 državljana BiH, dva državljanina Srbije i po jedan državljanin Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

U izvještajnom periodu prilikom izvršenja 47 krivičnih djela privremeno je oduzeto robe u vrijednosti 1.080.717,50 KM, te novca u raznim apoenima u protivrijednosti 129.321 KM.

Dio privremeno oduzete robe predat je u nadležnost carinskim i inspekcijskim organima, dok je dio deponovan u sjedištima jedinica Granične policije BiH, navodi Samardžija.

Pronađena je i privremeno oduzeta određena količina oružja i municije, a nadležnim tužilaštvima podneseno je osam izvještaja za izvršenih 13 krivičnih djela, za koja je prijavljeno 14 lica, od kojih je devet državljana BiH, tri državljana Srbije i po jedan državljanin Njemačke i Novog Zelanda.

Granična policija BiH za devet mjeseci ove godine, zbog izvršenja koruptivnih krivičnih djela, nadležnim tužilaštvima podnijela je službeni izvještaj zbog izvršena dva krivična djela u kojima su prijavljena dva lica - državljani BiH.

Registrovano je i 14 drugih krivičnih djela, za koja je nadležnim tužilaštvima Granična policija BiH dostavila osam izvještaja protiv 11 fizičkih lica, od čega je jedno nepoznato lice.