Demanti
16

Granična policija BiH: Među uhapšenima u akciji "Tebra" nije naša pripadnica

A. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je hrvatski RTL objavio nezvaničnu informaciju da je među privedenima u okviru velike policijske akcije razbijanja kriminalne organizacije "Tebra" i pripadnica Granične policije BiH, iz ove policijske agencije su to demantovali.
Ističu da nije tačna informacija kako je pripadnica Granične policije BiH među uhapšenima u velikoj akciji koja je provođena u našoj zemlji i Hrvatskoj.

"Granična policija BiH je posljednjih mjeseci, u saradnji sa drugim agencijama, aktivno učestvovala u ovoj akciji prikupljajući operativne podatke", kazala je Jasminka Mujić iz GPBiH za Klix.ba.

Podsjetimo, u akciji kodnog naziva "Tebra", koju je u Hrvatskoj provodio USKOK, a u BiH SIPA, privedeno je više od 20 ljudi i konfiskovano oko pola tone droge.

Iz SIPA-e je navedeno da se radi o složenoj i višemjesečnoj istrazi, usmjerenoj prema više osoba u dvije države za koje postoje osnovi sumnje da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, u vremenskom periodu od kraja 2018. godine do danas, vršili neovlašteni promet različitih vrsta opojnih droga iz Albanije, preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. Tokom višemjesečne istrage na području BiH, dokumentovano je i oduzeto više stotina kilograma opojne droge "cannabis sativa". Postoje osnovi sumnje u počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal iz člana 250. KZ BIH u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BIH.