{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Granična policija BiH dobila tri službena plovila za nadzor granice

F
1.10.2015. u 11:38
87
43
Granična policija BiH dobila tri službena plovila za nadzor granice
87
Tri službena plovila za nadzor granice kao donacija Međunarodne organizacije za migracije (IOM) predata su danas u Sarajevu Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, a ova donacija trebala bi pomoći unapređenju rada Granične policije.
Plovila su donirana u okviru IOM-ovog projekta "Izgradnja kapaciteta i jačanje suradnje između agencija za provođenje zakona Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije".

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je danas da će ova donacija unaprijediti kapacitete Granične policije u nadzoru "plave" granice i vršenju svakodnevnih zadaća.

Naglasio je da će službena plovila biti odmah stavljena u funkciju i raspoređena u postrojbe Granične policije u Višegradu, Bijeljini i Zvorniku.

Subregionalni koordinator za zapadni Balkan IOM-a i šef misije u BiH Gianluca Rocco smatra da BiH ima ključnu ulogu u ovom regionu jer graniči s državom koja je članica Evropske unije, što dovodi do moguće zabrinutosti vezane za tokove migranata.

"Drago mi je zbog stava direktora Granične policije koji kaže da vrlo dobro razumije ovu ulogu i koliko je ključna regionalna saradnja" naglasio je Rocco.

Ovaj projekt koji finansiraju IOM i vlada Švicarske doprinijet će poboljšanju prekogranične saradnje između graničnih službi, iako doniranjem ove opreme, kaže Rocco, neće biti riješeni svi problemi vezani za opremu i obuku policije u regiji.

Vrijednost donacije je 107.000 eura, od čega je Granična policija BiH učestvovala s 10 posto vlastitih sredstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: