BiH
0

Graničari BiH i Hrvatske zajedno na prelazu Gradina-Jasenovac

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na međunarodnom graničnom prelazu Gradina - Jasenovac na području opštine Kozarska Dubica od danas zajedno rade granični službenici BiH i Hrvatske.

Riječ je o graničnom prelazu koji je izgrađen 2007. godine sredstvima Evropske komisije, a pripadnici granične policije Hrvatske ranije su sa svojom carinskom službom bili na sredini mosta koji vodi za Jasenovac.

"Zajednički rad dvije granične policije korak je bliže ka otvaranju ovog graničnog prelaza i za robni transport", ocijenio je načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz. 

On je precizirao da nadležne institucije, odnosno međudržavne komisije BiH i Hrvatske, najavljuju da će uskoro biti završene sve tehničke pripreme za robni transport sa inspekcijskim nadzorom na tom graničnom prelazu, što je cilj za koji se već nekoliko godina zalaže rukovodstvo te opštine.

Prema njegovim riječima, dosta ohrabruje ono što je do sada urađeno kada je riječ o ovom graničnom prelazu.

"Velika prepreka u radu prelaza u punom kapacitetu bila je prelazak hrvatske granične policije i carine na stranu BiH i to zbog niza sporazuma Hrvatske i EU", objasnio je Jauz.

On je naglasio da je otvaranje prelaza u Donjoj Gradini za transportni saobraćaj od velikog značaja za opštinu Kozarska Dubica i cijelu regiju koju čine opštine u zapadnom dijelu Republike Srpske, a koje su izvozno orijentisane, jer će znatno olakšati poslovanje privrednicima, spriječiti nepotrebne trokošve.
Jauz je istakao da je to i dodatni plus projektu Poslovne zone "Lipova Greda" u Kozarskoj Dubici.