Protest uzgajivača svinja
21

Granica Orašje - Županja dvije sedmice u blokadi za kamione i autobuse, prijevoznici negoduju

A. K.
Granični prijelaz kroz koji ne mogu proći teretna vozila i autobusi (Foto: A. K./Klix.ba)
Granični prijelaz kroz koji ne mogu proći teretna vozila i autobusi (Foto: A. K./Klix.ba)
Granični prijelaz Orašje - Županja u polublokadi se nalazi već dvije sedmice, a autobusima i ostalim teretnim vozilima je onemogućen prolaz. Na to su se odlučili hrvatski poljoprivrednici kojima je onemogućen svinjokolj, shodno mjeri državne vlada kojom suzbijaju širenje afričke svinjske kuge.

Nezadovoljni nametanjem zakona vezano za suzbijanje zaraze afričkom svinjskom kugom, poljoprivrednici iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije su na svojevrstan način izvršili blokadu graničnog prijelaza Orašje - Županja.

Putnička vozila mogu proći, dok je zabrana kretanja iz BiH i Hrvatske na snazi za kamione, autobuse i ostala teretna vozila.

Sada najviše ispaštaju prijevoznici koji moraju koristiti alternativne pravce, odnosno granične prijelaze što dodatno poskupljuje njihov rad. Također, oni koji su izričiti na prelasku granice Orašje-Županja sa kamionima čekaju već desetak dana.

Inače, slavonski poljoprivrednici protestuju zbog nezadovoljstva vladninim mjerama koje se odnose na suzbijanje afričke svinjske kuge.

Njima je onemogućen svinjokolj, a od vlasti traže da im sada omogući klanje svinja u njihovim dvorištima, kao i prodaju i trgovinu mesa te da se ne ubijaju životinje koje nisu zaražene.

Slavonski poljoprivrednici za Klix.ba su potvrdili da će granični prijelaz između Hrvatske i BiH držati u polublokadi do ispunjenja zahtjeva od kojih ne odustaju.

Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske ranije su rekli da je afrička svinjska kuga veoma opasna bolest, za koju nema vakcine niti lijeka. Naglasili su i to da je jedina metoda suzbijanja širenja zaraze upravo ona koju provode već pet mjeseci.

Iako su postojale informacije o mogućem postizanju dogovora između poljoprivrednika i predstavnika hrvatske vlade, do danas se to nije dogodilo.