BiH
12

Granata pronađena u dvorištu u Maglaju nije prava

Piše: E.S.H.
Na fotografiji koja je danas počela kružiti društvenim mrežama, a na kojoj je granata u dvorištu jedne od kuća koje su stradale u poplavama u Maglaju, je zapravo suvenir koji je jedna porodica čuvala u svom domu, potvrdio je za Klix.ba Nijaz Delić, član štaba Civilne zaštite Maglaj za uklanjanje NUS-a.

"Ljudi su imali suvenir u kući koji izgleda kao granata. Mi smo bili na terenu i utvrdili da je sve sigurno i da je to zapravo suvenir, a pronađen je u ulici Ilijasa Smajlagića", potvrdio je Delić za naš portal.

Štabu Civilne zaštite su Željeznice Federacije BiH prijavile da je došlo do odrona na lokalitetu Liješnice u mjestu Pazarić u Maglaju, gdje su se vodila ratna dejstva, pa se sumnja da bi na tom lokalitetu moglo biti mina.

"Zemlja se srušila na prugu, a ta zemlja je prije deminirana, tako da se sve mora pregledati", rekao je Delić. Kontaktiran je i BH MAC kako bi se dalje koordinisalo pregledanje te zemlje, a stručni timovi će nastaviti pratiti dešavanja nakon poplava zbog pomjeranja miniranog tla.

"Ekipe su na terenu i pratimo situaciju otkako se voda povukla. Magistralni put M-17 je obustavljen. Pokrenuto je klizište i ide prema putu, najgore je što je ispod rijeka Bosna i što bi moglo doći do zatvaranja. Pratimo situaciju i nadamo se da do toga neće doći", rekao je Delić.