Tužna godišnjica
2.5k

Graham Bamford se na današnji dan 1993. zapalio zbog ubijanja u BiH

Klix.ba
Heroj koji nikada ne smije biti zaboravljen u BiH je Britanac Graham Bamford, koji se na današnji dan 1993. godine zapalio u znak protesta zbog ubijanja nedužnih civila u ratu u BiH.

Bamford se spalio u Londonu 29. aprila 1993. godine, kako bi skrenuo pažnju britanske i svjetske javnosti na rat u BiH.

Smrt u najstrašnijim mukama bio je njegov način da ukaže na stradanje građana Bosne i Hercegovine, koji su bjesomučno ubijani, proganjani i ponižavani...

Posljednje njegove riječi bile su: "Britanci moraju zaustaviti rat u Bosni, pa makar i silom. Britanska armija ne mora biti čuvar časti (samo) na masovnim pogrebima. Bosanske bebe, djeca i žene čekaju strpljivo na političare da urade ono što znaju i trebaju - vojnu zaštitu. Ne trebaju stajati sa strane i mirno posmatrati”.

On ni na koji način nije bio povezan s BiH i njenim građanima, ali su ga slike užasa iz BiH natjerale na žrtvovanje.

U tadašnjim svjedočenjima poznanika i psihologa, u svakoj je dječijoj žrtvi u BiH vidio svoju kćerku. Naročito je bio potresen nakon snimaka masakra u Ahmićima, 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 116 osoba, a među njima i tromjesečna beba.

Danas se njegovo ime spominje tek 6. aprila, tokom dodjele nagrade nazvane po njemu, a koju je ustanovila Gradska uprava Grada Sarajeva 2009. godine.