BiH
0

Grafotisak odsad carinski postupak može obaviti u krugu kompanije

Klix.ba
Uprava za indirektno oporezivanje BiH i EU Twinning projekat danas su u Grudama dodijelili kompaniji “Grafotisak” d.o.o. prvo odobrenja za lokalno/kućno uvozno carinjenje u Bosni i Hercegovini.
Lokalno/kućno uvozno carinjenje je jedan od pojednostavljenih carinskih postupaka koji se prvi put može koristiti u BiH. Uvođenjem ovog pojednostavljenog carinskog postupka omogućeno je privrednim subjektima da cjelokupan uvozni postupak obavljaju u krugu svoje kompanije u najkraćem vremenskom roku i sa minimalnim troškovima. Carinski nadzor se vrši u krugu kompanije na osnovu analize rizika. Ovo odobrenje mogu dobiti kompanije koje su u prethodnom periodu stekle povjerenje Uprave u obavljanju carinskog poslovanja i koje ispunjavaju propisane kriterije i uslove.

Uprava za indirektno oporezivanje poziva sve poreske obveznike koji redovno vrše uvoz robe u BiH i koji mogu ispuniti uslove i kriterije da podnesu zahtjev za dobijanje odobrenja za lokalno/kućno uvozno carinjenje, istaknuto je u saopćenju za javnost.

Uvođenje pomenutog pojednostavljenja u BiH zajednički je rezultat UINO i EU Twininng projekta "Dalje usklađivanje carina i oporezivanja sa praksama i zakonodavstvom EU". Projekat finansira Evropska unija u iznosu od 2.000.000 eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2011). Implementira ga Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI), u okviru Saveznog ministarstva finansija Austrije, u saradnji sa Ministarstvom finansija Slovenije – Carinska uprava Republike Slovenije.