Građani ispaštaju
13

Gradsko vijeće Zenice u vrtlogu bez izlaza: Privremeno finansiranje, budžet ili blokada?

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Finansijska blokada Grada Zenice bit će nastavljena i u narednom periodu, a sve zbog nepoštivanja slova Zakona koji jasno propisuje način funkcionisanja i ulogu Gradskog vijeća, kao i način, korak po korak, usvajanja budžeta grada Zenice.

Zakon o principima lokalne samouprave Federacije Bosne i Hercegovine jasno propisuje da vijeće u okviru svojih nadležnosti usvaja budžet i izvještaj o izvršenju budžeta jedinice lokalne samouprave, dok načelnik/gradonačelnik izrađuje i vijeću na usvajanje podnosi nacrt i prijedlog budžeta, a kasnije izvršava taj budžet.

Na tom putu pogubili su se konci jer se govornica Gradskog vijeća na sjednicama koristila za politička prepucavanja, vrijeđanja, omalovažavanja, a ne tako rijetko skretalo se i s tačaka dnevnog reda i previše raspravljalo u uvodnim izlaganjima i prije usvajanja dnevnog reda. Upravo sve nabrojano svi iskorištavaju te javnosti plasiraju svoju priču zbog čega budžet nije usvojen.

Član 17. Zakona o principima lokalne samouprave FBiH govori da je načelnik dužan dostaviti prijedlog budžeta vijeću u roku propisanom budžetskim kalendarom, a u članu poslije se navodi da vijeće većinom usvaja budžet u istom roku. Nakon toga slijedi Odluka o privremenom finansiranju.

Većina u vijeću traži prijedlog budžeta, a nudi se privremeno finansiranje

Kasumović je na jednoj sjednica za govornicom vijećnicima ponudio budžet, tada je rekao da idu u paketu s amandmanima vijećnika, a oni su to odbili. Iz parlamentarne većine Gradskog vijeća Zenica ponovo od Kasumovića traže da dostavi prijedlog budžeta i smatraju ga krivim što je Zenica pred stanjem totalne blokade.

“Neosporno je da u skladu s članom 34. Statuta Grada Zenica i članom 70. Poslovnika Gradskog vijeća gradonačelnik ima obavezu da dostavi prijedlog Budžeta na usvajanje. Međutim, gradonačelnik je povlačeći dva puta prijedlog Budžeta kao i nedostavljajući prijedlog Budžeta na sjednici Gradskog vijeća 10.02.2020. godine onemogućio funkcionisanje grada kao i ispunjavanje brojnih obaveza koje se finansiraju iz gradskog budžeta”, stoji u saopćenju SDA, SBB i A-SDA.

Iz zeničke SDA prije nekoliko dana izdali su saopćenje za javnost u kojem navode da Kasumović budžet nije dostavio na razmatranje i usvajanje u zakonskoj obavezi poštujući budžetski kalendar.

"Naravno, ključna tema ovih dana za Zenicu je budžet kojeg, nažalost, ovaj grad nema, a nema iz razloga što je samoprozvani ekspert kršeći Zakon o principima lokalne samouprave propustio svoju zakonsku obavezu da poštujući budžetski kalendar dostavi Gradskom vijeću budžet na razmatranje i usvajanje. Ne želi autokrata da vijećnici ispunjavaju svoju zakonsku obavezu da razmatraju i usvoje budžet, već on želi da sam proglasi budžet u skladu sa svojim željama i skrivenim interesima. Na ovaj način osvjesno krši zakon i uskraćuje Gradskom vijeću i gradskim vijećnicima njihovo zakonsko pravo da donesu budžet, što je u isključivoj i direktnoj nadležnosti Gradskog vijeća", stoji u saopćenju SDA Zenica.

Kasumović je u ranijim izjavama još krajem januara kazao kako je nudio razmatrajanje usvajanja budžeta za 2020. godinu, ali da većina nije bila za to.

Kasumović: Zakon je jasan, ovo je blokada

Večeras je u izjavi za Klix.ba kazao kako je Zakon jasan i decidan te da su vijećnici na vrijeme imali i nacrt budžeta i nacrt odluke o izvršenju budžeta.

“Zakon je jasan i kaže ako se do 31. decembra ne usvoji budžet, Gradsko vijeće proglašava privremeno finansiranje, a sve ostalo je blokada. Gradsko vijeće je imalo priliku tri puta raspravljati o budžetu, bio je nacrt i javna rasprava, tri puta smo nudili, zadnji put nisu htjeli ni uvrstiti jer nisu imali većinu. Ja sam dva puta povlačio budžet, a sutra će biti ponuđena odluka o privremenom finansiranju i čim se usvoji ja ću pustit i budžet. Niko nema pravo da blokira grad”, kaže Kasumović za Klix.ba.

Dodao je kako je sramota da 4. grad po veličini u Bosni i Hercegovini ima vijeće koje ne zaslužuje ni neka mjesna zajednica.

“Građani moraju znati da Gradska uprava ne zakazuje sjednicu već vijećnici koji imaju 60 tačaka dnevnog reda iz prošle godine. Molio sam ih na prošloj sjednici da se uozbiljimo i da krenemo raditi”, dodao je Kasumović.

Vijeće koje ne zaslužuje ni mjesna zajednica

Na pitanje da li Zenica ima funkcionalno Gradsko vijeće s obzirom na to da su većinu vremena proveli za govornicom govoreći o svemu samo ne o istinskim problemima grada, kazao je:

“Ja sam sto puta rekao da ovo vijeće ne zaslužuje ni neka mjesna zajednica, a ne 4. grad u BiH. Promijeniti predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gorana Bulajića, pismenog čovjeka i postaviti Dianu Bešić koja se prodala je… Sve je to dogovoreno. O kapacitetu u Gradskom vijeću je suludo govoriti, njih 70 posto nije izašli nikada diskutovati o bilo čemu, a za govornicu su izašli samo kada im neko napiše inicijativu ili pitanje”, zaključio je prvi čovjek Zenice.

Promjena najvjerovatnije neće biti ni na sutrašnjoj sjednici koja će početi u 10 sati, a koju će samoinicijativno održati 12 vijećnika Gradskog vijeća Zenice s obzirom na to da predsjedavajuća Diana Bešić nije zakazala hitnu sjednicu radi donošenja Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenice koju su pomenuti vijećnici tražili.

Samo sat poslije ispred zgrade Gradske uprave Zenica i sale Gradskog vijeća Zenice bit će održan mirni skup podrške građana gradonačelniku Fuadu Kasumoviću kako bi mu poručili da nije sam u borbi za Zenicu.

Očigledno je da se Gradsko vijeće Zenice pronašlo u vrtlogu iz kojeg ni sami ne znaju pronaći izlaz, a izbornu godinu koriste kako bi se već sada u februaru borili za glas više.

Međutim, s obzirom na finansijsku blokadu očigledno je da ovo ni za jednu stranu nije “win” opcija jer porodilje još uvijek nemaju svoje naknade, javna preduzeća plaće, pitanje je koliko hrane ima za djecu bez roditeljskog staranja u JU "Dom porodica" Zenica, ali i koliko materijala ima u sali Gradske uprave Zenica za izdavanje rodnih listova, uvjerenja o državljanstvu i drugih resursa.