Grad u blokadi
5

Gradsko vijeće Zenice nije usvojilo odluku o privremenom finansiranju

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Gradsko vijeće Zenice na današnjoj hitnoj sjednici nije usvojilo odluku o privremenom finansiranju zbog čega je Grad Zenica u totalnoj blokadi.

Na zahtjev gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića danas je održana 8. hitna sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda i to s Prijedlogom odluke o privremenom finansiranju koja bi važila do 31. marta.

Međutim, Kasumović je za govornicom od vijećnika zatražio da se na dnevni red usvoje još neke tačke i to: usvajanje Prijedlog budžeta Grada Zenice 2020. godine uz pomoć Zenicatransu u iznosu od 500.000 KM, odnosno, da vijećnici odustanu od amandmana koji podrazumijeva pomoć Zenicatransu u iznosu od tri miliona KM, regulacioni plan Centar II i izbor gradskog pravobranioca.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Vijećnici s 12 glasova ''za'' i 10 glasova ''protiv'' nisu usvojili Prijedlog budžeta Grada Zenice za 2020. godinu, kao ni regulacioni plan Centar II jer nije dobio potreban broj glasova. Ni treća tačka dnevnog reda koju je predložio Kasumović nije naišla na razumijevanje vijećnika.

Vijećnici su potom sa glasova za usvojili prvobitni dnevni red s jednom tačkom s Prijedlogom odluke o privremenom finansiranju do 31. marta.

Kasumović je nakon uvodnih napomena ponovo u svom stilu sa govornice iznio optužbe na račun parlamentarne većine u Gradskom vijeću Zenice, nakon čega je predsjedavajuća Diana Bešić gradonačelniku uputila tri opomene, a zatim i proglasila pauzu.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

VIjećnik A-SDA Mesud Keleštura je kazao da grijanje ne može dobiti okolinsku dozvolu jer se država u sklopu određenih obaveza i protokola s Evropskom zajednicom obavezala da će sve koksare u Evropi do 2022. godine biti ugašen, a glavni način napajanja nove toplane je koksni plin.

"U narednom vremenu ćemo sigurno ostati bez tog energenta. Sve vrijeme sam preferirao TE Kakanj koja je ekološki najprihvatljiji i najjeftiniji projekt za građane. Gradonačelnik je naručio preko komisije da je ovo najbolje rješenje i sigurno je da ćemo imati problema. Jedini krivac je gradonačelnik koji je preferirao ovo 'najjeftinije' rješenje, a ispat će da je najskuplje", izjavio je Keleštura te dodao da iza ovoga ne stoji ni A-SDA, ni SDA, ni SBB, kako to tvrdi Kasumović.

Kasumović je dodao da po nalogu SDA premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić nije stavio tačku na dnevni red vlade vezano za toplanu u Zenici.

"Okolišnu dozvolu imamo, radi se samo o opstrukcijama", pojasnio je Kasumović nakon čega je detaljno iznio datume podnošenja te koliko vremena je čekao na svaku dozvolu.

Nakon rasprave koja je trajala više od dva sata vijećnici s 13 glasova "za" i 7 "ne" nisu usvojili odluku o privremenom finansiranju zbog čega je Grad Zenica od danas u totalnoj blokadi.